Secretele celor opt turnuri ale Castelului Corvinilor. Cum se traduce numele turnului „Nje Boisa“ şi de ce una dintre construcţii se numeşte „Buzdugan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor, Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor, Hunedoara. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Turnul Buzdugan este considerat cel mai spectaculos turn al Castelului Corvinilor din Hunedoara. Împodobit cu picturi, a avut, în trecut, forma unui buzdugan, însă după restaurarea din secolul XIX a fost înălţat, iar în vârf a fost aşezată statuia unui cavaler. Şi celelalte şapte turnuri ale cetăţii Hunedoarei impresionează prin poveştile şi frumuseţea lor.

Opt turnuri împodobesc Castelul Corvinilor din Hunedoara, cele mai multe dintre ele fiind construite în scop militar. Turnurile de apărare ale cetăţii medievale au transformat-o într-o aşezare aproape imposibil de cucerit, potrivit istoricilor.

1. Turnul Buzdugan
Turnul Buzdugan, un fost turn de observaţie în vremea lui Ioan de Hunedoara, purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul XIX. Turnul Buzdugan a fost considerat cea mai impresionantă şi masivă construcţie din zona nordică a Castelului Corvinilor. El suprapune colţul iniţial al cetăţii. Are în partea superioară un nivel de apărare, sprijinit pe console de cărămidă, spaţiile dintre ele fiind utilizate pentru aruncarea materialelor inflamabile, susţin istoricii. Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Acoperişul său a fost supraînălţat în secolul XIX, iar pe vârful acestuia a fost aşezată în 1874 o statuie din bronz, reprezentând un soldat medieval.

Castelul Corvinilor. FOTO

2. Turnul Neboisa
Turnul Nje Boisa este situat în partea de sud a Castelului Corvinilor şi a avut rol de bastion de apărare al edificiului. A fost ridicat pe cinci niveluri, fiind prevăzut cu deschideri pentru arme de foc. Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate cu o lungime de peste 30 de metri, sprijinită pe stâlpi masivi din calcar dolomitic. A fost construit pentru a întâri castelul, în faţa invaziilor otomane, iar numele său „Nje Boisa” („Nu te teme”, în sârbă) provine de la faptul că aici se afla o garnizoană de ostaşi sârbi. „Ne-am urcat în turnul de sud, Neboisa (nu te teme). El este foarte înalt şi oferă o privelişte frumoasă în toate parţile. El îşi trage numele de la faptul ca zidurile duble îi apără pe oameni de orice vătămare, iar totul a fost rânduit cu iscusinţă, în aşa fel fel încât orice rănire nu pare a fi cu putinţă”, era descris turnul, de topograful austriac Joseph Adalbert Krickel, care a vizitat Castelul Hunedoarei în 1828.

castelul corvinilor

3 Turnul nou de poartă
Turnul nou de poartă serveşte în prezent ca poartă principală de intrare în Castelul Corvinilor, pe podul care în trecut era mobil, ridicat printr-un sistem de prâghii. Este o construcţie masivă, cu un parter înalt, completat de trei niveluri de apărare, prevăzute cu deschideri pentru arme de foc. Potrivit istoricilor, dintre elementele originale gotice din compunerea turnului se remarcă un burduf aşezat pe patru console şi un balcon masiv. Turnul era prevăzut cu o cameră de gardă a garnizoanei şi tot aici se afla închisoarea. Impresionează prin înălţimea sea şi prin priveliştea oferită turiştilor care urcă în balconul său.

turnuri castelul corvinilor

4 Turnul Capistrano
Turnul Capistrano poartă numele duhovnicului lui Ioan de Hunedoara, călugărul franciscan Ioan de Capistrano. Se mai numea şi turnul paharnicului. Are un parter scund, suprapus de o cameră cu rol de apărare şi o încăpere de formă circulară, în care s-au păstrat numeroase elemente originale: un şemineu gotic, o reţea de arce gotice şi o consolă de marmură roşie. „Notorietatea monumentului este datorată unei legende conform căreia, călugărul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit în această încăpere, aspect întărit în mentalul colectiv şi de faptul că Ioan de Hunedoara şi Ioan de Capistrano mor de ciumă aproape în acelaşi timp, după bătălia de la Belgrad, din 1456”, susţin cercetătorii de la Muzeul Castelului Corvinilor. Acest turn face legătura dintre palatul de festivităţi şi turnul pustiu, prin intermediul uni drum îngust. „Piesa cea mai interesantă a încăperii este şemineul gotic, care încălzea camera călugărului, în prezent fiind singura piesă de acest gen care s-a păstrat în regiunile care au făcut parte din regatul medieval al Ungariei”, informează istoricii de la castel.

5 Turnul Toboşarilor
Turnul Toboşarilor face parte din sistemul de turnuri circulare ale castelului. Poartă acest nume deoarece, potrivit istoricilor, era locul din care toboşarul castelului îi anunţa pe localnici să vine să îşi plătească dările. Parterul este realizat din zidărie plină, fiind suprapus de o cameră a puşcaşilor şi de o încăpere circulară, cu o boltă decorată cu motive gotice. Şi acest turn a fost pictat cu forme geometrice, însă în prezent acestea sunt mai puţin vizibile.

turnuri castelul corvinilor

6 Turnul vechi de poartă
Turnul vechi de poartă a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a reprezentat vechea intrare în Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălţa din primul şanţ de apărare al cetăţii. Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. În a doua parte a secolului XV, turnul a fost pictat cu motive geometrice, de provenienţă germană. Timp de două secole, turnul a avut ca sistem de închidere o hersă (grătar metalic care închidea intrarea cetăţilor medievale, servind ca barieră auxiliară a porţii) şi un pod mobil. Poarta de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelul Gabrie Bethlen, a Turnului Alb. Vechiul turn de poartă şi-a pierdut roul militar şi a fost folosit, după extinderea castelului, ca depozit de murături.

turnuri castelul corvinilor

7 Turnul Alb
Turnul Alb a fost ridicat la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn. Data finalizării construcţiei acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Covinilor, pe laturile de est şi nord.

8 Turnul pustiu
Turnul Pustiu se aseamănă cu turnul toboşarilor. A fost numit „turnul pustiu”, tocmai pentru că nu se afla nimic în acest turn. El se remarcă prin existenţa unui parter scund, cu deschideri pentru arme de foc şi un etaj restaurat în secolul XIX, potrivit istoricilor, din care s-au păstrat console traforate de piatră, prevăzute cu guri de păcură. În a doua jumătate a secolului XV, turnul a fost împodobit cu picturi, asemănătoare cu cele de pe celelalte turnuri.


Vă recomandăm şi:

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Elisabeta Szilagyi, soţia lui Ioan de Hunedoara şi mama regelui Matia Corvin, a jucat un rol importat în istoria poporului român, chiar dacă povestea „reginei din Hunedoara“ este presărată de controverse.

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui.

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână

Castelul Corvinilor a fost nominalizat printre destinaţiile turistice de excelenţă din întreaga lume, potrivit site-ului tripadvisor.com, care a evaluat recenziile trimise de străinii care au vizitat monumentul. Turiştii au fost fascinaţi de castel, însă cei mai mulţi nu îi cunosc tainele înfiorătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite