Radu Horia Camil, dealerul comorilor dacice, a fost eliberat din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Horia Camil, clujeanul acuzat că ar fi fost lider al unei reţele de traficanţi de comori arheologice, sustrase din siturile cetăţilor dacice, este din nou liber.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de Radu Horia Camil, faţă de propunerea de arestare preventivă dispusă pe numele lui de Tribunalul Alba.
„Magistraţii au hotărât anularea mandatului de arestare preventivă emis pe numele inculpatului Radu Horia-Camil şi punerea de îndată în libertate a inculpatului, în măsura în care nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă, Tribunalul Alba urmând să rejudece propunerea de arestare preventivă a inculpatului”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

În 17 iulie, Tribunalul Alba a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Radu Horia Camil, în lipsă, iar ulterior el a fost reţinut de poliţişti şi predat autorităţilor.

Potrivit procurorilor,  Radu Horia Camil (45 de ani), care se ocupa cu afaceri în domeniul antichităţilor, a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta un lot de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia,.

nfracţiuni comise în Marea Britanie
Horia Camil Radu a fost oprit de autorităţile britanice în departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol.

„Se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. În urma expertizei, a fost dovedită autenticitatea monezilor şi apartenenţa acestora la tezaurul furat din Sarmizegetusa. Între timp, Camil a revenit în România, unde a fost reţinut zilele trecute, iar pe numele lui a fost emis mandatul de arestare preventivă.

Bărbatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea. Horia Camil a fost trimis în instanţă la Deva, în 2008, însă a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române. Horia Camil era omul care plasa obiectele furate din situri pe piaţa neagră a antichităţilor, în afara ţării.

Vă recomandăm şi:

Blestemul şi binecuvântarea codului galben: povestea comorii scoase la iveală, de Sânziene, în urma furtunilor ce au distrus zidul Sarmizegetusei

FOTO Cele cinci motive pentru care brăţările dacice din aur sunt autentice

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

Povestea incredibilă a austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite