Povestea premiantului de sâmbătă: dascălul Petru Suciu ţine în viaţă o şcoală dintr-un sat de munte aproape părăsit

Povestea premiantului de sâmbătă: dascălul Petru Suciu ţine în viaţă o şcoală dintr-un sat de munte aproape părăsit

Petru Suciu împreună cu familia sa. FOTO: Dan Terteci.

Petru Suciu a primit astăzi diploma de „premiant” al societăţii civile, în cadrul campaniei derulată în Deva. Hunedoreanul este învăţător la şcoala din satul Federi, unde mai învaţă doar nouă copii. A fost şef de promoţie, însă în urmă cu mai mult de un deceniu a ales să predea într-un sat izolat, de la poalele Masivului Şureanu.

Ştiri pe aceeaşi temă


Petru Suciu a fost premiantul campaniei civice „Premianţii fără premii”. Învăţătorul care are grijă de educaţia elevilor unei şcoli din satul izolat şi depopulat Federi, din judeţul Hunedoara, a primit diploma şi buchetul de flori, dăruite în semn de preţuire de hunedorenii care au venit astăzi să îl întâlnească.

Dascălul are 63 de ani şi predă copiilor de patru decenii. A lucrat în şcolile de la ţară, chiar dacă a fost şef de promoţie şi îşi putea alege orice oraş unde să îşi desfăşoare activitatea. Ataşat de viaţa simplă a comunităţilor izolate, Petru Suciu a ales, în urmă cu 11 ani, să se ocupe de educaţia şcolară a copiilor din Federi, un cătun de munte aflat la 70 de kilometri de municipiul Deva.

De luni până vineri, învăţătorul locuieşte în Federi, iar la sfârşit de săptămână apucă să îşi vadă familia din Deva. Dacă nu ar fi existat astfel de oameni, cum este învăţătorul Petru Suciu, şcoala în care acum mai învaţă nouă copii ar fi dispărut de mult, spun iniţiatorii campaniei civice.

Vă recomandăm şi:

Premiantul săptămânii: Raul Oaida, tânărul care a impresionat lumea cu proiectele sale ingenioase

Poliţistul care a înfiat doi copii şi vrea să adopte un prunc ce fusese aruncat în ghenă e premiantul hunedorenilor

Frumoşii tăcuţi ai micilor oraşe: cine sunt „premianţii fără premii”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările