Petru Groza, cel mai important om politic din trecutul Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tablorui care îl înfăţişează pe demnitar, aflate în vila pe care acesta a deţinut-o în Deva.
Tablorui care îl înfăţişează pe demnitar, aflate în vila pe care acesta a deţinut-o în Deva.

Petru Groza a fost unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recentă a României şi totodată unul dintre hunedorenii aflaţi în galeria celor mai importanţi oameni politici din ultimul secol.

Petru Groza a fost avocat, moşier cu o avere impresionantă şi om politic. Deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român, Groza a fost numit prim-ministru în primul guvern comunist al României intre 1945 si 1952 şi apoi, până în 1958, a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale. Petru Groza s-a născut în 7 decembrie 1884, în Băcia, fiind fiu al unui preot ortodox.


A condus România în anii 1940
A studiat Dreptul în Budapesta şi apoi în Berlin, devenind avocat şi doctor în drept. În 1933, Groza fondează formaţiunea politică de stânga intitulată Frontul Plugarilor. “Susţinător al comuniştilor încă dinainte ca aceştia să ajungă la putere, Groza nu a renunţat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moşiereşti, motiv pentru care a primit porecla de burghezul roşu", scrie Historia. Petru Groza devine prim-ministru al României în anul 1945, iar sub conducerea guvernului Groza are loc abdicarea regelui Mihai şi transformarea regatului în Republica Populară Română. Petru Groza a murit în 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani.

Moşiile demnitarului
Petru Groza a locuit în Deva, într-o casă impresionantă construită în anii 1920 în centrul istoric al oraşului. Casa lui Petru Groza din Deva a fost reşedinţa acestuia până la moartea sa, în 1958. Nu a fost confiscată de regimul comunist şi a fost moştenită de urmaşii fostului demnitar”, spune istoricul Vasile Ionaş. Clădirea este nelocuită în prezent, fiind moştenită de urmaşii fostului demnitar. Impresionează prin arhitectura ei, în stilul cubist.

În comuna hunedoreană Băcia, locul unde Petru Groza a înfiinţat “Frontul Plugarilor”, se află conacul familiei acestuia, cu un domeniu întins, folosit ca reşedinţă de vacanţă de fostul om politic. Casa este înconjurată de un parc dendrologic, cu copaci umbroşi şi o curte în care familia Groza îşi amenajase un teren de tenis. În spatele conacului fostului demnitar, statuia din bronz a acestuia, înaltă de peste doi metri, zace acoperită cu celofan, după ce a fost pusă la pământ.

Afaceri imobiliare prospere în vreme de criză
În afara politicii, Petru Groza s-a remarcat şi ca om de afaceri. A fost unul dintre cei mai bogaţi oameni din Deva, în perioada interbelică. „Casa lui Petru Groza a fost ridicată într-o vreme în care românii resimţeau efectele marii crize. Însă Petru Groza, care era om de afaceri, moşier, avocat şi nu în ultimul rând om politic îşi permitea luxul unei astfel de locuinţe. Se spune că sătenii din împrejurimile Devei veneau la Petru Groza şi se plângeau de sărăcie, iar el le răspundea unora, în glumă, arătându-le casa şi spunându-le că, uite, nu a mai avut bani nici de acoperiş”, relata istoricul Simion Molnar.

Pe lângă moşiile sale, Petru Groza a avut afaceri şi în centrul istoric al Devei interbelice. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului. Este vorba de hotelul Crucea Albă, unul dintre cele mai populare locuri din centrul istoric şi comercial al oraşului. Se spune că la Crucea Albă, care purta în secolul al nouăsprezecelea numele de Hanul Mare, a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în ultima sa noapte petrecută în România, înainte de pleca definitiv în exil. După instaurarea regimului comunist care a adus naţionalizarea, Groza a renunţat la afacerile şi la imobilele pe care le deţinea.

petru groza
Hunedoara

Petru Groza a murit în 7 ianuarie 1958.

Vă recomandăm şi:

FOTO Povestea unei afaceri interbelice: cum a devenit Petru Groza chiriaş de lux în centrul istoric al Devei

Înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.

FOTO Povestea vilei de lux ridicată de Petru Groza în timpul crizei interbelice

Fostul şef al primului guvern comunist instaurat la 1946 a locuit în Deva, într-o casă cu o arhitectură cubistă, ce atrage atenţia turiştilor care ajung la poalele cetăţii.

FOTO Povestea parcului cetăţii, vechiul loc de relaxare al principilor Transilvaniei şi al lui Petru Groza

Cel mai vechi parc al municipiului Deva a fost înfiinţat la poalele Cetăţii Devei, în centrul istoric al oraşului. A trecut mai bine de un secol din vremurile în care grădinile Palatului Magna Curia (actualul Muzeu al Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva) au fost transformate într-un parc cochet, pe aleile căruia ieşea la plimbare vechea protipendadă a oraşului.

FOTO Cum arăta interiorul vilei de lux a primului şef de guvern comunist din România, Petru Groza

Azi se împlinesc 68 de ani de la una dintre cele mai importante zile din istoria secolului XX în România. În 6 martie 1945 a avut loc instaurarea guvernului Petru Groza în România. La acea dată, sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I a fost nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim ministru şi a guvernului în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.

Citeste mai mult: adev.ro/mury2c


Citeste mai mult: adev.ro/mury2c


Citeste mai mult: adev.ro/mury2c

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite