Mesajul dur din Sarmizegetusa Regia: „Este partea mai puţin frumoasă a iernii, când natura se răzbună şi îşi face de cap”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna grea a coborât peste Sarmizegetusa Regia, iar din cauza ninsorilor abundente, ultimii kilometri ai drumului spre Sarmizegetusa Regia au devenit aproape inaccesibili. Administratorul sitului UNESCO, Vladimir Brilinsky, a transmis un mesaj dur turiştilor care s-au aventurat cu maşinile pe drumul spre cetatea dacică, deşi li s-a recomandat să nu o facă.

Primele ninsori abundente din această iarnă au schimbat cu totul peisajul Sarmizegetusei Regia, însă au adus şi mai multe probleme.

Accesul pe ultimii kilometri ai drumului spre monumentul UNESCO a devenit extrem de dificil, iar unii dintre turiştii care nu au luat în seamă avertizările angajaţilro sitului şi au urcat cu maşinile pe şoseaua acoperită de omăt au rămas împotmoliţi. În plus, mai mulţi copaci s-au prăbuşit din cauza viscolului, pe şoseaua spre Sarmizegetusa.

„Aceasta este partea mai puţin frumoasă a iernii la Sarmizegetusa Regia. Natura se răzbună, îşi face de cap şi noi trebuie să o stăpânim. Să suportăm înjurăturile şi jignirile unor turişti. Să le fim sclavi şi supuşi. Să asigurăm, fără să fie datoria noastră, accesul către capitala dacilor, să ne îngheţe mâna pe drujbă până se lasă noaptea, să ne temem şi să ne ferim de copacii care cad din senin, să-i îndepărtăm, să ascultăm urletul lupilor fără să ne temem, să sărim în ajutorul tuturor celor care rămân împotmoliţi, pentru că nu ascultă sfaturile de la barieră, să ne suflăm în pumni pentru puţină căldură, să ajungem acasă în beznă pe un drum plin de gheaţă şi a două zi să o luăm de la capăt. E frumoasă iarna. Dar cu două feţe. Una nu o recomandăm nimănui. Felicitări celor care au făcut mai mult de cât trebuiau să facă şi care au vegheat ca şi în momente că acestea accesul în Regia să fie asigurat. Mergem mai departe, deşi e tot mai greu”, a fost mesajul publicat de Vladimir Brilinsky, administratorului monumentului istoric, pe pagina de Facebook Administraţia Sarmizegetusa Regia.


Vă recomandăm şi:

Enigma nedescifrată a Sarmizegetusei Regia: ce soartă i se plănuia cetăţii antice în timpul „febrei aurului” din anii 1800

Documente vechi de două secole, cercetate de arheologi, scot la lumină evenimentele stranii care au schimbat soarta Sarmizegetusei Regia. În anii 1800, ruinele „oraşului necunoscut până atunci” au fost invadate de localnicii cuprinşi de febra aurului. O mărturie a vremii arată cum au reacţionat autorităţile faţă de noua descoperire şi ce planuri aveau cu cetatea.

FOTO Sarmizegetusa Regia în imagini inedite: ce pot vedea turiştii care ajung în fosta capitală din Antichitate

Sarmizegetusa Regia îi întâmpină pe vizitatori într-o atmosferă de poveste. Peisajul fostei capitale antice s-a schimbat o dată cu venirea toamnei, iar o mulţime de culori ale naturii împodobesc împrejurimile monumentului.

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia: o tânără a cerut despăgubiri record pentru găsirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani, înregistrată în Sarmizegetusa Regia, stârneşte controverse. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, susţine că a participat la descoperirea matriţei antice şi solicită în instanţă despăgubiri de circa 500.000 de lei instituţiilor abilitate. Arădeanca este contrazisă de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentanţii Muzeului din Deva au refuzat despăgubirea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite