Atmosfera ireală a alegerilor din trecut: „Au votat cetăţeni curat înveşmântaţi, cu obrajii îmbujoraţi de o fericire aprinsă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O zi a alegerilor în Hunedoara, la începutul secolului trecut. LEOPOLD ADLER.
O zi a alegerilor în Hunedoara, la începutul secolului trecut. LEOPOLD ADLER.

O notă informativă transmisă de Primăria Hunedoara, în 1938, cu ocazia referendumului pentru adoptarea noii constituţii, oferă detalii despre atmosfera de sărbătoare în care era întâmpinat evenimentul, chiar dacă a însemnat instaurarea dictaturii regelui Carol al II-lea.

Un document inedit păstrat la Arivele Hunedoarei reda atmosfera zilei de 24 februarie 1938, când toată suflarea cu drept de vot a Hunedoarei s-a prezentat la secţia de votare a oraşului pentru a vota noua Constituţie a României propuse de Carol al II-lea, la câteva zile după ce partidele au fost scoase în afara legii, iar în fruntea Guvernului fusese numit patriarhul Miron Cristea. Autorităţile din Hunedoara, un oraş cu 6.000 de locuitori la acea vreme, au relatat în nota informativă trimisă Prefecturii Hunedoara, păstrată la Arhivele Judeţului Hunedoara, că ziua Referendumului a fost o adevărată sărbătoare pentru hunedoreni.

„Plebiscitul pentru noua constituţie fixat în ziua de 24 februarie a decurs în oraşul nostru în adevărat cadru de sărbătoare. Dimineaţa, de la orele 7.1/2 – 8, clopotele tuturor bisericilor din localitate şi sirenele Uzinei au vestit ziua mare, iar oraşul nou pavoazat dădea suflu zilei de mare sărbătoare naţională”, informa primarul Ioan Brâncoveanu.

Localnicii s-au înghesuit să voteze de la primele ore ale dimineţii, iar atmosfera descrisă de cei de la primărie putea părea ireală. „Cetăţenii curat înveşmântaţi, cu obrajii îmbujoraţi de o fericire şi bucurie aprinsă pe neaşteptate, îngrămădiţi şi citind cu glas tare proclamaţia Măriei Sale Regelui, afişată înaintea secţiei de votare, aşteptau deschiderea şedinţei, pentru a-şi putea manifesta sincer şi loial dragostea faţă de acela care a luat frâiele ţării în mână şi a pus bazele solide unei Românii Noi.

La orele 8 dimineaţa s-a deschis secţia de votare prezidată de primarul oraşului, care a votat primul, iar după dânsul cetăţenii oraşului, fără deosebire de naţionalitate, în mod demn şi bărbătesc, cu toată convingerea şi-au exprimat încrederea desăvârşită în noua Constituţie, aclamând, cu ocaziunea votării, de nenumărate ori pe M.S. Regele Carol al II-lea”, se arată în nota informativă, păstrată la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.

Atmosfera ireală

Cei de la primăria relatau că se observa pe feţele tuturor spe­ranţa într-un viitor mai bun. „Hunedorenii comentau şi aprobau în secţia de votare gestul făcut de M.S. Regele, rostind că altfel am fi ajuns ca fraţii să se bată între dânşii şi să ne pierdem chiar ţara”, scriau autorii notei informative, semnată de primarul oraşului. Comentariile făcute în faţa prezidiului dovedeau sinceritatea şi ataşamentul votanţilor faţă de noua Constituţie, scriau cei de la primărie, amintind că votarea a decurs într-un ritm accelerat, toată lumea dorind să ajungă cât mai repede la votare. Astfel, marea majoritate a alegătorilor a votat deja până la orele după-amiezii, iar spre seară n­au votat mai mult de 100 de alegători.

Votanţii din Hunedoara au primit o mână de ajutor de la câteva zeci de muncitori din Galaţi şi Brăila angajaţi de uzine. „Cei 30 – 40 de muncitori s-au prezentat în corpore în secţia de votare şi au solicitat preşedintelui să le permită să voteze, pentru că voiau să îşi facă şi dânşii datoria faţă de Rege şi Ţară. Cererea li s-a încuviinţat şi cu toţii au votat pentru noua Constituţie. Gestul spontan al acelor muncitori a făcut o plăcută impresie asupra tuturor celor care se aflau în secţiunea de votare”, se arăta în documentul transmis prefecturii, la 4 martie 1938.

Primarul raporta că niciodată în trecut nu s-au prezentat atâţia alegători la votare în oraşul Hunedoara, cum a fost cu ocazia plebiscitului. De asemenea, informa acesta, în tot decursul votării a fost o linişte şi o ordine desăvârşite, neivindu-se niciun incident. „Votarea s-a terminat la orele 17, când preşedintele a adus la cunoştinţa celor prezenţi rezultatul, care a fost primit cu multă bucurie şi cu aclamaţiuni, după care publicul s-a împrăştiat în linişte, comentând în termeni elogioşi însemnătatea zilei, premergătoare marilor refaceri pentru binele tuturor”, informa Primăria Hunedoara.

Plebiscitul din 1938

Constituţia din 1938 a fost constituţia României care a fost în vigoare pe timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea. A fost promulgată la 27 februarie 1938. Ea menţinea suveranitatea naţională, separarea puterilor în stat, responsabilitatea ministerială. Recunoştea unele drepturi şi libertăţi democratice: libertatea conştiinţei, a învăţământului, muncii, presei, întrunirilor, de asociaţie, libertatea individuală, inviolabilitatea domiciliului, egalitatea în faţa legii. Regele, „capul statului”, exercita puterea executivă prin guvern. Acesta era numit de suveran şi răspundea numai în faţa lui, miniştrii nemai­având o bază parlamentară.


Vă recomandăm şi:

Prostituata spion care i-a pus pe jar pe militarii români din anii 1940. Patimile fetei cu ochi albaştri, urmărită pas cu pas timp de doi ani

Povestea unei foste prostituate, urmărită timp de doi ani, între 1942 şi 1944, pentru că Siguranţa statului o bănuia că se afla în serviciul de spionaj maghiar, este spusă printr-o serie de documente rare, păstrate în Arhivele judeţului Hunedoara. Lili, pe numele ei adevărat Sofia Ştefan, a fost supravegheată şi hăituită, însă anchetele îndelungate au confirmat doar că tânăra urmărea să profite material de militarii români.

Afacerile cu sex din perioada interbelică: orgiile cu muncitoare, „codoşlâcul“ din Petroşani şi celebra Mameluţa, femeia care şi-a transformat casa în bordel

Prostituţia era un fenomen greu de controlat în perioada interbelică şi în anii 1940, când activitatea caselor de toleranţă era interzisă sub sancţiuni aspre. O serie de documente păstrate la Arhivele Naţionale - Hunedoara şi numeroase relatări din presa vremii arată îngrijorarea autorităţilor faţă de numărul mare al tinerelor care îmbrăţişau depravarea din bordeluri.

Primele dive din România: cine erau reginele frumuseţii care cucereau titlurile de miss în perioada interbelică

Primele concursuri naţionale de miss au fost organizate în România la sfârşitul anilor 1920 şi s-au bucurat de succes. Mii de tinere din toate regiunile ţării concurau pentru titlul de regine ale frumuseţii. Pasiunea pentru artă şi frumuseţea întreţinute de familii bogate, dar şi cultura, erau hotărâtoare în alegerea câştigătoarelor, care aveau astfel ocazia să reprezinte România la concursurile internaţionale de frumuseţe.

Imaginile rare ale unei vizite regale în Hunedoara interbelică. Regele Carol al II-lea şi fiul Mihai, la Castelul Corvinilor şi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Regele Carol al doilea şi fiul său Mihai, cel care avea să îi urmeze la tron, au vizitat Hunedoara în toamna anului 1934. Castelul Corvinilor şi Ulpia Traiana Sarmizegetuza au fost locurile de interes pentru familia regală, întâmpinată de un număr impresionant de localnici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite