Ştrandul din Hunedoara, ruinat de nepăsare

Administraţia locală are alte griji decât să salveze baza de agrement de la paragină. De vină este, ca de obicei, criza. Conducerea Primăriei Hunedoara susţine că reabilitarea atracţiei turistice ar necesita o investiţie importantă, pentru care nu există resurse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peisajul dezolant se dezvăluie la marginea municipiului Hunedoara, unde până în primii ani după 1989 a funcţionat unul dintre cele mai mari şi mai bine dotate ştranduri din judeţ. În prezent, locul este o ruină. Nu a fost părăsit întru totul, pentru că de câţiva ani fosta zonă de agrement din „Valea Seacă” este ocupată de ciobani şi turme de oi. Alte câteva familii locuiesc în barăcile din împrejurimile stabilimentului, a cărui suprafaţă se întinde pe aproximativ două hectare.
Ştrand lăsat amintire
La câteva sute de metri în apropiere, cimitirul din Valea Seacă reprezintă punctul terminus al drumului pavat, pe care în trecut, la intervale regulate, circulau autobuzele încărcate de vizitatori. „La ştrand mai vin oameni curioşi, care ne întreabă dacă se va mai deschide vreodată, că aşa ar fi auzit. Îi invităm să vadă ce a rămas din el şi apoi să tragă concluziile”, spune Rodica Raita, care locuieşte în vecinătatea locului de agrement. Marian Căsălean a prins şi el vremurile în care ştrandul funcţiona. „Plăteam şase lei intrare. Eu veneam special pentru a sări de pe trambulinele înalte în bazinul mare. Acum, vara, dacă vrem ştrand, trebuie să mergem până la Deva”, a spus, nemulţumit, hunedoreanul.

În ciuda promisiunilor, reprezentanţii Primăriei Hunedoara au renunţat deoacamdată la reabilitarea fostului ştrand municipal. „Ştrandul are potenţial, însă pentru o investiţie în modernizarea lui am avea nevoie de mulţi bani, de care nu dispunem în acest an”, a declarat Dan Robert, viceprimarul municipiului Hunedoara. Costul refacerii canalizării, al alimentării cu apă şi al drumului sunt, în opinia edilului, principalele impedimente pentru redeschiderea ştrandului. 

Ruine a la Hunedoara
Un bazin adânc de patru metri, pe marginea căruia au rămas scheletele metalice ale vechilor trambuline, unul în lungime de 50 de metri şi alte două mai mici pentru copii, toate acoperite cu bălării crescute nestingherit, reprezintă dotările principale ale ştrandului din Hunedoara. Găinile şi oile localnicilor au invadat restul zonei de agrement, împrejmuită cu un gard ruginit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările