Tribunalul Galaţi deţine recordul naţional la avizarea interceptărilor telefonice: 3.000 de cereri în ultimii cinci ani, toate aprobate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa gălăţeană se remarcă prin zelul cu care a aprobat toate cererile de interceptări telefonice venite de la procurori. Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a reuşit să scoată la iveală acest fapt după ce a cerut tuturor instanţelor din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015.

Avocatul clujean Radu Chiriţă a prezentat pe blogul său, raduchirita.ro,  situaţia cererilor de interceptări telefonice la nivel naţional , după ce a primit datele de la 173 de judecătorii din cele 176 existente, de la 40 de tribunale din cele 42 existente şi de la cele 15 curţi de apel, de la toate instanţele militare şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În total, s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 de ori în cei aproape 5 ani care au făcut obiectul solicitării. Din ele, au fost admise 102.729 cereri.  ”Estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în aştia 4 ani şi ceva bunicuţa a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni. Naţie de infractori, ce să faci…”, precizează cu umor Radu Chiriţă.

În total sunt 61 de instanţe care au admis toate solicitările de interceptări telefonice venite de la procurori. Recordul îl  deţine Tribunalul Galaţi, care din aproape 3.000 de cereri, nu a găsit niciuna în neregulă.

La Tribunalul Galaţi au fost aprobate, în medie, cam 600 de cereri de interceptare în fiecare an. Comparativ cu anii precedenţi, se înregistrează o creştere de aproximativ două, trei ori a numărului de interceptări.

În 2009, Tribunalul Galaţi a aprobat 212 de cereri de interceptare din cele 217 înaintate de procurori, iar în 2010 a avizat 371 de interceptări. În acelaşi an, Curtea de Apel Galaţi a aprobat 44 din cele 51 de cereri de interceptare ale procurorilor, iar în 2010 au fost aprobate 23 din cele 32 de cereri.

Din 671 de cereri de interceptare depuse de procurori în 2009 şi 2010 la Tribunal şi Curtea de Apel Galaţi, au fost respinse doar 21.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis 4.522 cereri din 4.523, respingând doar una. Şase curţi de apel au admis, la rândul lor, absolut toate cererile de interceptări telefonice, fiind vorba de instanţele din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Piteşti.

Există însă şi instanţe care au triat serios solicitările procurorilor, cum este cazul instanţelor militare, dar şi a Judecătoriei Piteşti, Judecătoriei sector 5 din Bucureşti şi Curţii de Apel Galaţi.

”Ca să dau alt exemplu, mă tot întreb pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet? Mă tot întreb… Oricum, jumate minim din cititori or intrat pe google să vadă unde e Săveniul”, încheie analiza avocatul Radu Chiriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite