Se pregăteau să fraudeze sute de carduri emise de bănci din Franţa, SUA, Irlanda, Japonia şi Israel. Cum i-au prins procurorii DIICOT

Se pregăteau să fraudeze
sute de carduri emise de bănci din Franţa, SUA, Irlanda, Japonia şi Israel. Cum
i-au prins procurorii DIICOT

Cei doi suspecţi de fraude informatice au fost arestaţi preventiv Foto: arhivă Adevărul

Poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale Galaţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au depistat un bărbat care încerca să urce la bordul unui avion echipamente de skimming, pentru a le transporta la Lima (Peru). Oamenii legii au efectuat cinci percheziţii, în urma cărora au fost ridicate echipamente destinate compromiterii ATM-urilor şi fraudării cărţilor de credit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 18 noiembrie, procurorii DIICOT Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au destructurat o reţea infracţională ce acţiona în vederea compromiterii de ATM-uri şi fraudării cărţilor de credit.

”Inculpatul Ciobîrcă Cătălin a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Iaşi, în timp ce se îmbarca pe o cursă aeriană cu destinaţia intermediară Madrid (Spania), acesta urmărind ca apoi să ajungă în Lima (Peru), ocazie cu care asupra acestuia, dar şi în bagajul de cală, au fost identificate, disimulate, echipamente de skimming (tăbliţe destinate montării la fantele de introducere a cardurilor, camere video miniaturale destinate capturării codurilor PIN, precum şi alte ansambluri electronice destinate compromiterii ATM-urilor)”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

În cursul aceleiaşi zile, au fost efectuate cinci percheziţii domiciliare (trei percheziţii pe raza municipiului Galaţi, o percheziţie pe raza municipiului Iaşi şi o percheziţie pe raza municipiului Vaslui) ocazie cu care au fost identificate alte echipamente destinate compromiterii ATM-urilor şi fraudării cărţilor de credit, precum şi carduri bancare fraudate, pe care erau înscrise datele unor instrumente de plată electronică (carduri bancare credit/debit) emise de instituţii bancare rezidente în Franţa, Statele Unite ale Americii, Irlanda, Japonia şi Israel.

Poliţiştii au ridicat şi mai multe sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză au rezultat probe şi indicii rezonabile cu privire la faptul că inculpaţii Ciobîrcă Cătălin şi Iancu Marian, acţionând în cadrul unei reţele de criminalitate organizată în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 25.09.2017 – 15.11.2017 au importat, deţinut şi utilizat dispozitive hardware concepute şi adaptate în scopul accesării ilegale a ATM - lor  cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică, prin înscrierea pe carduri blanc a datelor obţinute ilicit prin skimming”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

Reprezentanţii DIICOT Galaţi i-au reţinut pentru 24 de ore pe Ciobîrcă Cătălin şi Iancu Marian, iar prin încheierea din data de 19.11.2017, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a celor doi bărbaţi.

 

citeste totul despre: