Sărutul, armă biologică. „Oamenii sunt mult mai fericiţi, iar de la 10 săruturi în sus le creşte imunitatea“
0Sărutul este simbolul iubirii, dar puţini dintre noi îi cunosc originile şi, mai ales, beneficiile pentru sănătate. Persoanele care se sărută des au o imunitate mai bună, sunt mai puţin stresate şi au o dorinţă sexuală mai mare.
Majoritatea dintre noi ştiu ce efecte psihice, emoţionale şi fizice are sărutul, dar foarte puţini cunosc de unde vine dorinţa de a ne săruta. Există multe teorii legate de sărut. Una dintre acestea spune că am împrumutat comportamentul de la animalele care îşi hrănesc puii cu mâncarea deja mestecată.
Acest obicei dă senzaţie de confort, siguranţă şi dragoste şi se crede că şi strămoşii noştri procedau astfel. Altă variantă ar fi că oamenii sunt atraşi instinctiv de culorile puternice. Prin urmare, culoarea buzelor, asociată cumva cu fructele săţioase, generează şi atracţie sexuală.
De asemenea, există o legătură semnificativă între sărut şi căutarea compatibilităţii biologice cu potenţialul partener. Unele studii au arătat că suntem mai atraşi de mirosul natural al organismului oamenilor cu sistem imunitar compatibil cu al nostru, deci s-ar putea aplica aceeaşi idee şi pentru salivă.
”Sărutul este simbolul iubirii şi un semn al apropierii, al comunicării. În urma studiilor care s-au efectuat până acum, s-a constatat că oamenii care se sărută sunt mult mai fericiţi”, explică psihologul Stelian Chivu. S-au identificat până acum peste 100 de tipuri de sărut şi există chiar o ştiinţă a sărutului.
Mecanismul biologic din spatele sărutului
Biologic vorbind, sărutul declanşează o serie de stimuli nervoşi, erogeni, din pielea buzelor. Şi limba are ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate chemoreceptori şi care, la rândul lor, amplifică senzaţia erogenă în timpul sărutului.
”Prin sărut se transmit şi mulţi feromoni. S-a constatat că hormonul stresului, cortizolul, scade foarte mult după ce ne sărutăm şi creşte mult nivelul de oxitocină, numit şi hormonul încrederii. Organismul secretă şi dopamină, numit şi hormonul dorinţei, şi endorfină, numit şi hormonul fericirii”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
În urma unui studiu efectuat în 2014 s-a constatat că două persoane care se sărută cel puţin 10 secunde schimbă 80 de milioane de bacterii. Nu e cazul să ne speriem. Cea mai mare parte a acestor bacterii sunt neutralizate de salivă. Mai mult decât atât, acelaşi studiu a stabilit că persoanele care se sărută mai mult de 10 ori pe zi au o imunitate mult mai bună.
Ce spune Freud despre sărut
Freud a vorbit şi a scris mult despre sărut. El explică sărutul ca plăcerea sugarului de a suge la sânul mamei. Beneficiile sărutatului sunt nenumărate, acestea fiind atât fizice, cât şi emoţionale şi psihologice.
”Persoanele care se sărută mult sunt, de regulă, şi mai slabe pentru că sărutatul ajută şi la arderea caloriilor. Sărutul face şi faţa mai luminoasă pentru că activează 30 de muşchi ai acesteia. De asemenea, dinamizează şi întăreşte sistemul imunitar prin glanda endocrină numită timus. Asta se explică prin faptul că atunci când ne sărutăm, se crează o stare de echilibru şi relaxare. Nu în ultimul rând, ameliorează şi reacţiile alergice pe care unii dintre noi le au”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Este de domeniul evidenţei că sărutatul amplifică dorinţa sexuală, iar schimbul de fluide între cei care se sărută conduce la creşterea nivelului de anticorpi din organism. Unul din cele mai puternice efecte ale sărutului este combaterea depresiei. Sărutatul contribuie şi la întinerirea organismului prin starea de fericire pe care o generează. Persoanele care se sărută des sunt optimiste şi au emoţii înalte.
”Sărutul face ca, în timp, persoanele respective să fie mai puţin fricoase. De asemenea, îmbunătăţeşte imaginea şi încrederea în sine, dar şi sentimentul de apartenenţă. Ştii că tu aparţii cuiva. Sărutatul este o formă de manifestare a iubirii, iar afecţiunea dintre cei care se sărută va creşte din ce în ce mai mult. Prin urmare, sărutaţi-vă cât mai des şi armonios”, este sfatul psihologului Stelian Chivu.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Piedicile în calea fericirii. Cum identificăm „butonul“ care ne induce starea de bine
Efectele psihologice ale rugăciunii. Cum reuşesc călugării să atingă pacea mentală