Olimpicul specializat pe scrierea limbajelor de programare care plănuieşte să creeze personaje virtuale în filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Dogaru (17 ani) este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi şi este olimpic la Tehnologia Informaţiei, o specializare ce presupune scrierea limbajelor de programare care stau la baza programelor prin intermediul cărora funcţionează un calculator. Alexandru studiază pentru ca, după absolvire, să lucreze în filme pentru a crea personaje virtuale cum sunt cele din ”Războiul Stelelor”.

Alexandru Dogaru (17 ani), elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi, este pasionat de mic de copil de calculatoare. Prima experienţă cu un calculator nu s-a terminat însă prea bine. A fost suficient ca Alexandru să apese pe un buton şi a reuşit să şteargă tot de pe computerul tatălui său. Abia după şase luni a reuşit să lucreze din nou la calculator, după ce a venit un specialist şi a remediat problema.

I-a plăcut mereu să ştie ce componente se găsesc într-un calculator şi ce pot face programele instalate într-un computer. ”Când venea cineva să repare calculatorul, îmi plăcea să stau pe lângă el şi să fur meserie, cum se spune”, ne declară tânărul.

A mers şi la olimpiada de Matematică, dar nu se declară un fan al acestui gen de concursuri, considerând că trebuie să îţi demonstrezi în primul rând ţie însuţi de ce eşti capabil şi mai puţin celor din jur.

I-a stârnit interesul o olimpiadă atipică în România, cea de Tehnologia Informaţiei, unde a obţinut o meritorie medalie de bronz, ţinând cont de concurenţa foarte mare cu care s-a confruntat, dar mai ales de faptul că a fost provocat să găsească problemele din sistemul Office, dar şi din alte programe similare, dar şi să îl folosească în alte scopuri decât cele pentru care a fost creat, lucru deloc uşor.

La asta se adaugă şi HTML, un limbaj mai primitiv de programare, dar care stă chiar şi astăzi la baza creării a numeroase site-uri. De exemplu, Alexandru ştie să creeze o pagină web folosind Notepad-ul, în condiţiile în care mulţi utilizatori ai calculatorului nici măcar nu ştiu să îl folosească în scopul pentru care a fost creat.

Va studia Mediology, ştiinţa interacţiunii omului cu calculatorul

A învăţat un limbaj de programare în doar două zile şi a reuşit să urce pe podium la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei. ”HTML-ul este cel care îţi dă structura, CCS-ul pune carnea pe schelet, să spunem aşa, adică îi dă o formă, şi îl poţi deschide apoi cu un motor de căutare pentru a vedea efectiv ce ai făcut. Este foarte interesant şi poţi spune ulterior că ai pornit din Notepad şi ai obţinut ceva”, ne introduce Alexandru în complicata, dar frumoasa lume a limbajelor de programare pentru computere.

image

Atipică este şi alegerea olimpicului după absolvirea liceului. El vrea să meargă în Danemarca, la Aalborg, pentru o specializare a facultăţii pe care nu a mai întâlnit-o în altă parte, Medialogy, ce presupune studierea senzorilor şi a limbajelor de programare, dar şi interacţiunea omului cu calculatorul.

”Este un actor în ”Războiul Stelelor” care este mort, dar care cu ajutorul tehnologiei digitale  a fost readus la viaţă. După absolvire, mi-ar place să fac ceva de genul ăsta”, ne dezvăluie Alexandru motivul care l-a determinat să facă această alegere.

Membre artificiale pentru persoanele care au suferit amputări

De mic copil, şi-a dorit să facă ceva important, care să le amintească oamenilor de el. Vrea, de pildă, să îşi lase amprenta şi în domeniul medical, unde se gândeşte să creeze membre artitificiale, care să fie conectate la nervii din picioarele sau mâinile persoanelor care au suferit amputări. Olimpicul are în plan să creeze şi un dispozitiv pentru nevăzători, care să fie conectat la nervii oculari şi să le permită să vadă imagini asemeni celor din realitate. 

Intenţionează să plece în străinătate pentru a face toate aceste lucruri, dar ne declară că vrea să se întoarcă în ţară după ce a realizat măcar unul dintre proiectele  pe care şi-a propus să le facă. ”În România, deocamdată, se fac puţine lucruri la modul profesionist. Am lucrat puţin la o firmă, la o bază de date, şi am constatat că nu exista o comunicare prea bună între compartimentele de acolo. Trebuia să aştept date de la un alt compartiment şi lucrurile se întârziau destul de mult. Această manieră de lucru nu este de dorit”, ne explică Alexandru.

Intenţionează să capete experienţă la o companie de profil, dar şi ceva resurse financiare, pentru a le folosi ulterior la deschiderea propriei afaceri. Nu exclude totuşi să rămână alături de o echipă de programatori talentaţi, iar apoi să se asocieze cu unii dintre ei pentru a dezvolta un business în domeniu, după modelul Google sau Facebook.

”Îmi place să fac anumite lucruri singur, este bine să experimentezi tu un lucru şi să nu iei de bun tot ce îţi spun alţii, dar cred că la un moment dat m-aş plictisi. Pe de altă parte, creativitatea este alta într-o echipă, plus că îmi place şi relaţionarea şi comunicarea cu alţi colegi IT-işti”, conchide olimpicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite