Finanţare europeană de aproape 20 de milioane de euro pentru modernizarea din temelie a trei străzi din Galaţi

Finanţare europeană de aproape 20 de milioane de euro pentru modernizarea din temelie a trei străzi din Galaţi

Starea liniilor de tramvai din zona ce va fi modernizată este dezastruoasă FOTO Arhiva Adevărul

Contractul de finanţare a fost semnat marţi, 10 septembrie 2019, la sediul Primăriei municipiului Galaţi.  Străzile vizate sunt Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc, iar lucrările sunt ample, presupunând refacerea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor pentru biciclişti, a liniilor de tramvai, dar şi a zonelor şi a infrastructuii publice adiacente.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud - Est,  Luminiţa Mihailov, au semnat, marţi, 10 septembrie 2019, la sediul Primăriei, contractul de finanţare europeană pentru proiectul  „Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc (tronson str. H. Coandă - str. Al. Măcelaru)”.

Valoarea totală a proiectului este de 104,7 milioane de lei, din care cheltuielile eligibile reprezintă 88,3 milioane de lei, adică aproape 20 de milioane de euro.

„Am atins astfel un grad de contractare de 98% din suma maximală ce putea fi alocată municipiului Galaţi pe axa 4.1, după proiectul privind modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie, aflat în implementare, de circa 100 de milioane de lei, iar proiectul privind achiziţia de 8 noi tramvaie de circa 45 de milioane de lei ar reprezenta al treilea proiect cu o ancoră de 2% din procentul de 100%, urmând să se ducă după cum ne dorim în procentul de 120%, aşa cum s-a mai întâmplat în exerciţiile financiare pe bani europeni”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Proiectul semnat vizează modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului pe străzile Milcov, Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc, unul din cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galaţi.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de sprijinirea dezvoltării urbane prin îmbunătăţirea infrastructurii în municipiul Galaţi. În plus, se urmăreşte reducerea emisiilor de carbon în municipiul Galaţi prin investiţii bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

În principal, se vor executa lucrări de: reabilitare a căii de rulare a tramvaielor – 5.570 m cale simplă; reabilitarea şi modernizarea staţiilor de transport public de călători - 16 staţii şi peroane de călători; construirea sau modernizarea pistelor pentru biciclete şi a trotuarelor precum şi reabilitarea părţii carosabile a infrastructurii rutiere 6731 mp piste pentru biciclete, 17405 mp trotuare reabilitate şi 38550 mp parte carosabilă reabilitată; plantarea de arbori şi arbuşti, realizarea de înierbări de-a lungul celor 2594 de metri de străzi reabilitate.

Din punct de vedere al tehnologiei de execuţie a lucrărilor propuse în cadrul acestei documentaţii, se au în vedere următoarele etape: realizarea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi, cu modificarea părţii carosabile prin realizarea de locuri de parcare noi, reamenajare trotuare, execuţia de piste noi de pentru biciclişti noi; executia liniei noi de tramvai, atât calea de rulare, cât şi reţeaua de alimentare, peroane noi şi schimbătoare de cale noi; reabilitarea şi repararea reţelelor edilitare subterane (de apă) din perimetrul lucrărilor de reabilitare la carosabil şi tramvai

De asemenea, se are în vedere reabilitarea iluminatului public stradal, piste biciclete şi pietonal cu stâlpi noi; amenajări peisagistice prin modernizarea spaţiilor verzi existente, cât şi a celor nou apărute în urma lucrărilor de modernizare, procurarea şi montarea de mobilier stradal nou; amenajarea în trotuare/carosabil de canalizatie subterană multitubulară cu camere de tragere pentru introducerea în subteran a diverselor reţele aeriene prezente pe străzile analizate; realizarea dispozitivelor pentru preluarea şi evacuarea apelor pluviale; aducerea la cota proiectată a utilităţilor (capace camine); amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 m; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere si indicatoare rutiere.

Durata de implementare a proiectului este de 23 de luni, de la semnarea contractului. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: