Constantin Weber: Maestru în aeromodelism şi artist plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi place să confecţioneze cu migală copiile funcţionale ale unor avioane şi vaporaşe cu care participă la competiţii. De ceva timp este atras şi de handmade.

Totul a început de la o lumânare primită cadou cu mai bine de zece ani în urmă. Studiind-o atent, Constantin Weber a decis să încerce şi el să confecţioneze una identică.

«La vremea aceea eram un cititor fidel al revistei "Idei de afaceri". Împreună cu soţia, de la care am avut un sprijin permanent, am început să alcătuim un plan de afacere de la A la Z. Am dat anunţ la ziar pentru materiale (parafină şi ceară). Nu ştiam de unde să procurăm cele necesare, nu ştiam proces tehnologic, nu dispuneam de calculator sau internet», îşi aminteşte artistul.

De ce a ales handmade? Pentru că din copilărie a avut o deosebită plăcere în a-şi confecţiona singur jucării, deoarece în librării nu se găsea mare lucru.

După o vizită la Casa Pionierilor tânărul, pe atunci, Constantin Weber s-a înscris la cercul de aeromodele, condus de regretatul instuctor Nicu Bezman, cu care a obţinut numeroase rezultate pe plan naţional şi internaţional. A devenit chiar campion naţional, cu titlu de maestru al sportului.

"Am practicat de-a lungul timpului modelismul în toate formele: aeromodele, navomodele, automodele, dar mai ales micromodelism, care mi-a cultivat răbdarea şi meticulozitatea », mai spune Constantin Weber.

A evoluat de-a lungul timpului, interesându-l permanent o mai bună calitate a produselor folosite în confecţionarea lumânărilor. Au fost perioade când a abandonat total „lumânăritul", din lipsă de timp sau de resurse. Apoi, în perioada în care nu a mai avut loc de muncă, a reluat activitatea de manufactură cu mult mai multă răbdare şi dorinţă de a deveni propriul lui patron, de a încerca să aibă propria afacere.

« Am întâmpinat greutăţi de tot felul: furnizorii nu livrau parafină decât de la o tonă în sus, ca să nu mai vorbim de faptul că mulţi au râs de îndeletnicirea noastră, a mea şi a soţiei », povesteşte artistul handmade.

Anul trecut, Constantin Weber s-a hotărât să meargă la târgurile handmade şi spune că a făcut-o din curiozitate.

"Am ajuns să particip la acest târg din pură întâmplare, am fost mai mult curios să văd impactul asupra oamenilor legat de modele şi de culori. De-a lungul timpului am confecţionat mărţişoare, lumânări, chiar şi machete de nave», mai spune Constantin Weber, convins că a ajuns la o formă desăvârşită şi de o înaltă calitate.
Pe viitor artistului are în vedere confecţionarea lumânărilor de botez şi cununie.

Ce-i place?

Mă bucur că în ciuda tuturor opreliştelor, am reuşit să facem singuri totul de la A la Z inclusiv ambalajele. Uneori e o muncă titanică dar pe care o fac cu plăcere, dăruire şi în care m-am apropiat de cei dragi !

Ce nu-i place?

Nu-mi place că în Galaţi, şi în general în România, nu ni se apreciază munca la adevărata ei valoare. În străinătate, tot ce înseamnă lucruri unice, făcute manual, costă foarte mult.

Întrebări şi răspunsuri

1.Vă mai amintiţi cum a fost primul pas pe care l-aţi făcut spre handmade ?

Foarte greu. Am început cu parafină de o calitate inferioară, coloranţii erau o mare problemă, nu erau pe gustul nostru. Ce mai, am început totul fără să cunoaştem mare lucru.

2. De ce handmade ?

Decât să stăm degeaba în faţa televizorului, am ales să lucrăm şi astfel să avem bucuria lucrului bine făcut, chiar făcut cu pasiune. Nici nu ştiţi ce satisfacţie ai când totul iese aşa cum îţi propui.

Profil :

Născut: 10.09.1959, Galaţi
Studii: Liceul Industrial nr.1 "Radu Negru" Galaţi
Familie: căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite