Clădirea care a găzduit în comunism Palatul Pionerilor va fi restaurată şi introdusă în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul Palat al Pionerilor este reabilitat, sursa: Primăria Galaţi
Fostul Palat al Pionerilor este reabilitat, sursa: Primăria Galaţi

Vechiul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui, clădire care în comunism a găzduit Palatul Pionerilor, îşi va capăta farmecul de altădată graţie unui proiect cu fonduri europene. Imobilul a aparţinut, din perioada interbelică şi până la naţionalizarea sa, fiului prim-ministrului Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea

Imobilul, vechi de un secol şi jumătate, aflat pe strada Domnească din Galaţi, este în plin proces de reabilitare, cu fonduri europene în valoare de 9,5 milioane de lei. Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017, datată din 1872). După restaurare, autorităţile din Galaţi vor să întroducă imobilul în circuitul turistic.

Potrivit proiectului, clădirea va fi dotată cu 11 spaţii de expoziţie, două săli de vernisaj, o sală de expoziţie video şi un spaţiu multifuncţional.

„Se lucrează intens la restaurarea faţadei şi luminatorului, se reface complet acoperişul şi se pregăteşte montarea tâmplăriei, se fac racordurile de apă, canalizare şi energie electrică, iar la interior se lucrează la tavane şi se gletuiesc pereţii”, a primarul Ionuţ Pucheanu.

Fostul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui se afla într-o stare avansată de degradare, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosit de mai mullţi chiriaşi ai Primăriei (de la sindicate până la foşti deţinuţi politici, asociaţii de pensionari, veterani sau revoluţionari). 

casa

sursa: Primăria Galaţi

Clădirea a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, fiind închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui. 

Casa „Geshov” se numeşte astfel deoarece Ivan Geshov – fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923), în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familiei Geshov. 

„Fiul său, E.I. Geshov locuia în Bucureşti, iar imobilul pe care îl avea în  Galaţi, str.Domnească, nr.90 (fost nr.88, actual nr.58), l-a închiriat, în perioada 1939-1941, Comandamentului 3 Teritorial. După decesul lui Geshov, moştenitorii i-au preluat averea, inclusiv imobilul din strada Domnească, nr.90. Construit în anul 1872, imobilul se remarcă, graţie cărţilor poştale de la începutul veacului trecut, prin arhitectura lui”, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Potrivit istoricilor, în această casă a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. După naţionalizare, imobilul fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

De Dion-Bouton, maşina de epocă unică în România. Automobilul prindea o viteză „diavolească“ de 30 km/h

Cum este batjocorită istoria românilor. Monumentul lui Ioan Vodă cel Viteaz, ruinat de hoţii de piatră şi de fier

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite