Cardiacii, primele victime ale temperaturilor scăzute. Medic: „Asistăm la o scădere a vârstei medii de prezentare la spital a pacienţilor cu boli de inimă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici bine nu s-a răcit vremea, că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi a devenit neîncăpătoare. Numărul cardiacilor care au nevoie de asistenţă medicală a crescut cu peste 20 la sută. Cel mai grav este faptul că tot mai mulţi tineri ajung să fie diagnosticaţi cu probleme cardiace din cauza stilului de viaţă nesănătos.

Cei mai afectaţi de schimbările de temperatură sunt pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

Expunerea acestora la temperaturile scăzute a favorizat agravarea bolilor cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficienţă cardiacă.

„Aşa se întâmplă de câte ori se răceşte vremea, pentru că din păcate, frigul nu este un prieten al bolnavilor de inimă. Din cauza frigului, mulţi dintre cardiacii noştri îşi agravează boala de inimă, sau se întâmplă ca unii să aibă factori de risc şi să ajungă la spital cu un debut al bolilor de inimă. Din păcate, în ultima vreme asistăm la o scădere progresivă a vârstei medii de prezentare la spital a pacienţilor care au boli cardiace ischemice. Şi asta din cauza stilului de viaţă dezordonat şi ar fi bine să tragem un semnal de alarmă pentru că în ultimele gărzi am avut şi pacienţi cu infarcte de miocard la 29 de ani, e o dramă. Din cauza frigului, vasele de sânge se contractă şi atunci când un pacient are deja un infarct, o angină pectorală, arterită, e clar că acel pacient va avea o agravare a afecţiunii lui şi în contextul acesta este clar că pacientul trebuie să meargă la medicul curant”, a declarat dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Judeţean din Galaţi.

Dr. Lucica Grigorică. Foto: Oana Cernat

Dr. Lucica Grigorica Spital de Urgenge Galati

Medicii le recomandă pacienţilor o vizită la cardiolog pentru a-şi adapta tratamentul sezonului rece.

„Nu se întrerupe tratamentul niciodată, de cele mai multe ori, dozele de medicamente cresc, pacienţii trebuie să aibă grijă să se hidrateze bine chiar dacă este frig, să nu mănânce gras aşa cum este tendinţa în sezonul rece. Este foarte important ca cei care se ştiu cu angină pectorală, cu infarct miocardic în antecedente, să evite plimbările la orele dimineţii şi seara, când afară este foarte frig. Foarte important în sezonul acesta este să evităm consumul de sare. Prin obiceiurile noastre tradiţionale, mâncăm mult mai sărat toamna şi iarna, avem un exces de murături şi alte conserve bogate în sare. Acest exces duce la creşterea valorilor tensionale şi la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi de infarct”, a explicat dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Judeţean din Galaţi.

De asemenea, pacienţii trebuie să îşi adapteze regimul de efort la severitatea bolii şi să nu îşi abandoneze medicaţia, aşa cum obişnuiesc mulţi pacienţi.

„În urma discuţiilor avute cu colegii de specialitate, dar şi cu medicii de familie, putem spune că în ultimele zile a crescut cu aproximativ 20 la sută numărul de prezentări pentru cazurile cu hipertensiune arterială necontrolată în contextul răcirii vremii”, a precizat dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul Judeţean din Galaţi.

Pentru a evita stresul termic, îmbrăcaţi-vă adecvat temperaturilor de afară şi nu recurgeţi la automedicaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite