VIDEO Banii de proiectare pentru viitorul campus şcolar din Focşani provoacă spirite încinse în consiliul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărul discordiei între aleşii locali, pe de o parte, respectiv primarul Decebal Bacinschi şi şefa serviciului de investiţii, pe de altă parte, îl reprezintă banii pentru proiectare.

Aleşii locali focşăneni au căzut de acord în şedinţa de aseară să aloce, pentru moment, suma de 50.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, pentru demararea procedurilor la obiectivul de investiţii „Reabilitare, modernizare şi dotări Campus Şcolar”, un proiect vechi de cinci ani, repus acum pe tapet.

În anul 2009, proiectul evaluat la 67 de milioane de lei, care prevede construirea unui campus pentru Liceul Sportiv, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” şi Colegiul Tehnic „Ioan Mincu”, a fost trecut pe lista de rezerve de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, din cauza lipsei fondurilor.

În acest an, proiectul a intrat în etapa de evaluare tehnică şi financiară, fiind necesară actualizarea documentaţiei.

Practic, proiectul tehnic care a costat iniţial aproximativ 200.000 de lei mai suportă îmbunătăţiri, iar primarul Decebal Bacinschi a solicitat consiliului local aprobarea a 50.000 de lei, într-o primă fază, pentru demararea procedurilor de reautorizare.

Această cerere a suscitat lungi discuţii în consiliul local, după ce consilierul PP-DD Aurel Bâcu a cerut amânarea discuţiei până la şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii, astfel încât funcţionarii primăriei să vină cu devizul de cheltuieli.

Acelaşi lucru l-a sugerat şi consilierul PSD Cătălin Vrabie, care nu a reuşit să afle de la şefa Serviciului de Investiţii, Cristina Costin, pentru ce are nevoie urgentă de bani în această fază a proiectului. Cristina Costin a fost apărată de primarul Decebal Bacinschi, care mai mult a tulburat apele în rândul colegilor lui de partid.

Aurel Bâcu „mi-am adus aminte acum, pentru că altfel întrebam şi la comisie. Este vorba de reactualizarea unei documentaţii privind Campusul Şcolar de pe str. 1 Decembrie. Am înţeles care a fost raţiunea, alocarea acestor bani, un dubiu am vis-a-vis de gradul de urgenţă al proiectului. Nu putem să-l lăsăm până la şedinţa ordinară şi atunci poate vom fi mai clari şi asupra sumei pe care o alocăm? Pentru că refacerea documentaţiei s-ar putea să depăşească 50 mii lei cât am aloca noi astăzi. Lucrările sunt ample acolo costurile sunt altele faţă de anul 2009, TVA-ul este altul şi este posibil ca această sumă să nu ajungă şi să fim nevoiţi să mai alocăm încă o dată pentru documentaţie. Eu pun o problemă colegilor şi mai sunt 12 zile până la şedinţa ordinară, cred eu că ar fi timp să ne lămurim mai bine asupra proiectului, dacă nu este un grad de urgenţă privind aprobarea lui astăzi."

Cristina Costin „ în 45 de zile trebuie depusă documentaţia, s-a prevăzut o sumă minimă, fără această sumă nu putem depune documentaţia."

Cătălin Vrabie „să înţeleg că cei 50 mii lei pe care noi îi avem prevăzuţi acum sunt doar pentru a demara procedurile, nu avem nici o estimare a costurilor cu această actualizare? Măcar groso-modo, măcar 100 mii lei, cât ar costa până acum partea de proiectare?

Cristina Costin „196.222, aproape 2 miliarde lei."

Cătălin Vrabie „ce înseamnă demarare? asta vreau sa-mi definiţi. Cei 50 mii lei nu sunt decât o sumă, bine că s-a găsit, trebuie să facem în aşa fel încât în cele 45 de zile să depunem proiectul, indiscutabil. Toate documentele care vi se solicită, nici nu se pune problema să nu depunem, dar întrebarea noastră şi justificată este ajung cei 50 mii lei? De ce trebuie să alocăm cei 50 mii lei acum pentru că tot ce mi-aţi spus dumneavoastră, demararea proiectului presupune contacte telefonice. De ce nu faceţi estimarea şi peste două-trei zile când suntem la şedinţa ordinară să ne spuneţi, ne costă cu aproximaţie 2 miliarde lei, îi scoatem la licitaţie, ăştia sunt banii, găsiţii undeva ca să putem să facem, nu este mai simplu aşa? De ce să aprobăm 50 mii lei apoi să venim cu rectificare de la 50 mii lei să ridicăm la 150 mii lei?"

Cristina Costin „vrem să căstigăm timp."
Cătălin Vrabie „nu aţi reuşit să ma convingeţi cum câştigaţi timp. Eu nu am înţeles."
Cristina Costin „pot trimite oferte şi mă pot hotărî cu cine vom lucra. Nu pot face o achiziţie dacă nu am prevăzut un buget."
Cătălin Vrabie „nu puteţi nici măcar să faceţi solicitări să vă trimită oferte?"
Cristina Costin „eu vreau să câştig timp, pentru mine 12 zile inseamnă timp câştigat."
Cătălin Vrabie „eu în continuare nu am înţeles cum îl câştigaţi, eu nu am înţeles, poate au înţeles colegii mei. Tot ce îmi spuneţi dumneavoastră se poate face fără să aveţi bani, adică la solicitarea de oferte puteţi să-i daţi drumul fără să aveţi bani în buget, nu puteţi contracta, nu puteţi demara procedura de achiziţie fără să aveţi bani în buget, de acord, dar noi nu ştim câţi bani să vă punem în buget la momentul acesta ca să puteţi demara procedura de achiziţie. Adică dacă vă punem 50 mii lei puteţi demara procedura de achiziţie indiferent dacă preţul va fi de 2 miliarde lei?
Cristina Costin „pot să demarez procedura."
Cătălin Vrabie „şi cu diferenţa de la 50 mii lei la 150 mii lei când trebuie să o găsim? Dacă noi acum prevedem 50 mii lei, dumneavoastră daţi drumul la procedură, achiziţia se face pe 200 mii lei, puteţi să faceţi lucrul acesta? Să faceţi achiziţie pe 200 mii lei, dar să aveţi alocaţi 50 mii lei"
Cristina Costin „ pot să fac achiziţia, iar banii trebuie să-i am la data stabilirii contractului, de iniţiat procedura pot, nu pot face contract."
Cătălin Vrabie „nu m-aţi lămurit."
Decebal Bacinschi „mie acum îmi trebuiesc nişte valori, vine proiectantul mâine, ce-i spun mâine acestuia? Te apuci şi-mi recalculezi toată partea economică."

Cătălin Vrabie „d-le Primar mâine îi spuneţi proiectantului că trebuie să găsim banii să se facă procedura de achiziţie."
Decebal Bacinschi „il trimit să se apuce de treabă, peste trei săptămâni aşa cum am găsit cu alte lucrări, nu vă mai dăm banii, îl lăsăm pe acela să muncească, că noi nu vrem să plătim. D-le consilier Vrabie eu am mai luat ţeapa aceasta de vreo două ori. În momentul în care se aprobă banii de atunci declanşaţi procedura."

Într-un final aleşii au convenit să voteze alocarea celor 50.000 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite