VIDEO Mărturia zguduitoare a unei evreice din Sighet care a supravieţuit  Holocaustului: „Ne-au mânat ca vitele, iar vecinii şi-au întors faţa de la noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lagăr de exterminare FOTO freepatriot.org
Lagăr de exterminare FOTO freepatriot.org

Barbara Fischman Traub, o evreică născută la Sighet, care a supravieţuit Holocaustului, a relatat cum a trăit începutul calvarului deportării.

Barbara Fischman Traub s-a născut ca Golda Fischman, la 7 septembrie 1925, la Sighet. Era cea mai mică dintre cei 4 copii (2 băieţi şi 2 fete) ai unui comerciant evreu. Când politica antisemită a devenit naţională, Golda a fost exmatriculată de la liceu, fiind transferată la o şcoală evreiască din Cluj-Napoca.

În aprilie 1944, familia Fischman a fost băgată în ghetou laolaltă cu ceilalţi membri ai comunităţii evreieşti - formată din aproximativ 10.000 persoane - din Sighetul Marmaţiei.

Barbara Fischman Traub a povestit trauma expulzării evreilor din viaţa oraşului şi cum acest lucru s-a petrecut fără ca nimeni să mişte un deget.

„Ne-au forţat să mergem în marş către ghetou. Acesta era în cartierul evreiesc, în partea cealaltă a oraşului.

Acei vecini, în a căror curte m-am jucat de copil, care erau oaspeţi la masa mamei mele cu câteva luni înainte, s-au uitat pe furiş pe ferestre şi şi-au întors feţele de la noi.

Cum privesc acum în urmă, văd şi acum cohorta de oameni cu valizele şi bagajele, purtând în braţe copii de câteva săptămâni, care erau mânaţi ca vitele pe strada principală, unde tatăl meu avea o mare afacere şi în magazinul căruia oamenii intrau şi-şi ridicau pălăria salutându-mi respectuos părinţii în maghiară - ‘Ce faceţi, domnule Fischman? Ce faceţi, doamna mea?’...

Acei vecini care mă ciupeau de obraz şi-mi spuneau: ‘Bubka, tu eşti singura fetiţă cu bicicletă din oraş’, pentru că nu mai văzuseră niciodată o bicicletă…

Au stat şi au privit cu feţele împietrite cum eram duşi prin oraş, cum jandarmii unguri zoreau bătrânii neputincioşi spre camioane.

Mi s-a părut atât de ruşinos şi de umilitor, dar acum ştiu că ruşinea era a lor, nu a noastră“, a reflectat Barbara.

La mijlocul lui mai, ghetoul din Sighet a fost închis, iar evreii - trimişi la Auschwitz, Polonia. Golda Fischman a fost transferată în lagărul Weisswasser din Cehoslovacia, de unde a fost eliberată de Aliaţi în mai 1945.

Ea s-a măritat cu Martin Stauber şi s-a mutat în SUA. Cei doi au divorţat în 1957, iar ea s-a recăsătorit cu Herman Traub, cu care are un fiu, Ralph.

Barbara Fischman Traub a devenit o publicistă renumită care a scris cărţi şi a ţinut prelegeri despre Holocaust. 

Pe aceeaşi temă: 

Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“

Exterminarea evreilor în timpul Holocaustului: un ţăran alegea un bărbat din convoi, acesta era împuşcat şi apoi se plătea preţul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite