VIDEO Harry Tavitian, solul Constanţei la MANIfest, primul festival anti fracturare, intitulat „Cu noi nu te PUIeşti!“

VIDEO Harry Tavitian, solul Constanţei la MANIfest, primul festival anti fracturare, intitulat „Cu noi nu te PUIeşti!“

Harry Tavitian, vârful de lance al protestelor din Constanţa Foto Arhivă Adevărul Constanţa

La Puieşti - Vaslui se desfăşoară MANIfest, primul Festival internaţional împotriva fracturării hidraulice intitulat „Cu noi nu te PUIeşti!“. Pianistul de jazz Harry Tavitian, cunoscut militant ecologist, este reprezentantul Constanţei la manifestarea din 6-8 septembrie, la care vor participa nume de răsunet ale muzicii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am cântat toată viaţa free-jazz şi jazz cu influenţe folclorice. Într-o Românie care e deja sub ocupaţie, libertatea spiritului şi lupta pentru menţinerea identităţii naţionale devin cuvinte de ordine. Voi cânta şi blues, şi jazz la Festivalul de la Puieşti, în Vaslui, împotriva gazelor de şist“, spune Harry Tavitian.

Muzicianul din Constanţa, care a participat la protestele de la Pungeşti, va urca pe scenă duminică, 7 septembrie, împreună cu saxofonistul Mihai Iordache.

„Voi cânta împreună cu saxofonistul Mihai Iordache, pe care l-am întâlnit pentru prima oară într-un jam-session la Festivalul de la Costineşti, în 1986. Am cântat împreună în duo sau în formaţii mai numeroase, ca Orient Express-ul. Avem împreună şi un CD (Balcaz) pe care l-am scos la începutul anilor 2000, în perioada războiului din Iugoslavia.

Şi Balcanii, şi Caucazul sunt spaţii spirituale greu de înţeles pentru cei veniţi de aiurea (cu excepţia celor veniţi cu sufletul deschis; dar aceştia sunt păsări rare). Mă bucur că şi Mihai s-a implicat în lupta împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană şi a gazelor de şist şi că vom cânta împreună la Puieşti“, a declarat Tavitian.

Cunoscutul om de jazz se află în fruntea demonstraţiilor de stradă de la Constanţa la adresa poluării. În sudul Dobrogei, companiile de exploatare a resurselor naturale au instalat sonde pentru prospecţii geologice. Harry Tavitian trage un semnal de alarmă:

„De meserie sunt protestatar. Acesta este spiritul autentic al jazzului. Dar nu credeam că o să ajung să trăiesc ce am trăit în ultimul an. Eu, un oriental bătrân şi leneş, să ajung să fac zeci de kilometri prin Constanţa la marşurile împotriva gazelor de şist şi a exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană? Să merg la Pungeşti pe 7 decembrie 2013 şi să fiu martor acolo la scene zguduitoare, la demnitatea şi curajul extraordinar al sătenilor şi a activiştilor de mediu în faţa asaltului jandarmeriei care apăra Chevronul?

Să merg la protestul neautorizat de pe 10 decembrie când în Parlament urma să se voteze legea minelor care însemna liber la exproprierea în interesul companiilor (mai rău ca în stalinism); şi să am bucuria ca, sub presiunea acţiunilor activiştilor de mediu din toată ţara, legea să cadă la vot? Să îmi las deoparte treburile – muzicale şi toate celelalte – ca să fiu tot timpul în temă cu ce se petrece în lupta împotriva gazelor de şist?

Fracturarea hidraulică de mare volum este o metodă cu efecte dezastroase pentru mediu, folosită la extragerea gazelor de şist. După Pungeşti, compania Chevron vrea să amplaseze următoarea sondă de explorare pentru gaze de şist la Puieşti, fără să ţină seama de faptul că locuitorii comunei şi autorităţile locale sunt împotrivă. Suntem alături de puieşteni în această luptă de rezistenţă. România este pe marginea prăpastiei. Judeţul Constanţa o să fie şi el vizat, curând! Doar uniţi mai salvăm ce mai apucăm!“

Vă mai recomandăm

Judecătoria Constanţa a dat dreptate Asociaţiei Sfântul Mina. Încă o victorie pentru enoriaşii părintelui Picu

Artist din Mangalia, ridicat de jandarmi la protestele din faţa Guvernului. La Constanţa, colindul protestatar a răsunat în intersecţiile oraşului

Manifestaţia de 1 Decembrie s-a transformat în manifestare. Activiştii au demonstrat că îşi iubesc ţara în fiecare duminică

FOTO „Manifestăm cât va fi nevoie“. Mobilizare pentru protestul naţional de 1 Decembrie

VIDEO Miting de protest la Constanţa. Mesajul lui Harry Tavitian: "Să fim cu faţa către viaţă şi nu către moarte"

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: