Pianul de pe plajă, cel mai fotografiat obiectiv de la Vama Veche. Instrumentul muzical a rămas în bătaia valurilor mării

Pianul de pe plajă, cel mai fotografiat obiectiv de la Vama Veche. Instrumentul muzical a rămas în bătaia valurilor mării

Pianul de la Yuva, din Vama Veche Sursa Yuva Foto Mihnea Turcu

Un pian cu coadă rămas pe plaja de la Vama Veche, scăldat de Marea Neagră, a devenit cel mai fotografiat obiectiv al litoralului, odată cu terminarea sezonului turistic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nostalgicii mării au început să numere lunile până la debutul sezonului 2018, care va avea loc oficial la 1 Mai. Cei care dau o fugă la Vama Veche pentru a mai respira o dată aerul sărat se bucură de linişte şi de plaja goală pe care tronează maiestuos un pian cu coadă, în faţă la Yuva (fostul Molotov, la Corsarul).

Umplut cu pământ, pietricele albe şi plante, cu clape din lemn maro şi furnir alb, pianul face parte din decorul barului Yuva. Căutând un element pe care să-l pună pe plajă şi să devină distinctiv, cei trei proprietari au dat de pian, pe olx.ro. Îl vindea cineva din Alba Iulia.

„Am adus pianul când am deschis barul, în aprilie 2016. Era nefuncţional, o moştenire de familie. A fost nevoie de 5 inşi ca să-l cărăm, pentru că are vreo 200 kilograme. Transportul a costat mai mult decât pianul: pianul a costat 600 lei, iar transportul a fost 800 lei“, râde George Stoianov, un bucureştean care deţine barul Yuva împreună cu doi prieteni.

Pianul a fost amplasat în faţa barului, la câţiva metri spre mare, martor tăcut al petrecerilor până în zori. În timpul furtunilor care acompaniază toamna pe litoral, marea a înaintat pe uscat, ajungând până la pragul barului înălţat. Pianul a fost înconjurat de apă, dar a supravieţuit intemperiilor. 

„Iarna trecută l-am adăpostit în bar, dar vara aceasta l-am umplut cu pământ şi plante. A devenit şi mai greu, aşa că l-am lăsat afară şi am băgat înăuntru doar scaunul, care este original“, spune George.

Pianul a fost fabricat în anul 1940, în România, dar plăcuţa cu numele producătorului a căzut. 

Pasionaţii de fotografie vin acum să vadă simbolul frumuseţii plajei de la Vama Veche. Aşa a ajuns pianul de la Yuva să inunde site-urile de socializare, imortalizat din diferite unghiuri.

Celebru sau poate nu la viaţa lui, pianul cu coadă scurtă cunoaşte acum faima. Peisajul aminteşte izbitor de filmul de Oscar al lui Jane Campion - „Pianul“ (1993), cu actorii Holly Hunter, Havey Keitel, Anna Paquin, Sam Neill. Coloana sonoară aparţine compozitorului Michael Nyman. 

Proprietarii vin o dată la două săptămâni la Vamă, să vadă dacă totul este în regulă.

Marea s-a retras acum, iar pianul este în siguranţă şi îşi aşteaptă prietenii. Cine va veni la căpătâiul lui va asculta un concert de amintiri care te vor face să zâmbeşti, cu Marea Neagră primadonă. 

 

citeste totul despre: