Oraşul în care s-au construit cinci biserici în ultimii 20 de ani şi nicio grădiniţă pentru că „nu este spaţiu“. Copiii, condamnaţi să meargă în ture la cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii la joacă la grădiniţă FOTO Adevărul
Copii la joacă la grădiniţă FOTO Adevărul

Părinţii sunt revoltaţi de programul de funcţionare în ture al copiilor. Psihologii spun că un astfel de sistem îi poate afecta pe cei mici. Primăria a ajutat ridicarea a cinci biserici noi, în ultimii 20 de ani, dar nu a alocat bani pentru construirea unei grădiniţe.

Năvodari este oraşul în care copiii (4-6 ani) sunt nevoiţi să meargă în ture la grădiniţă din cauza sălilor prea puţine şi a solicitărilor mari. Sunt doar trei grădiniţe de stat şi una particulară, dintre care două cu program normal, într-un oraş de peste 32.000 de locuitori.

Săli puţine, copii mulţi

Ana Maria Mirt este mămica unei fetiţe de 4 ani şi jumătate din oraşul Năvodari. Este unul dintre părinţii care a descoperit că Grădiniţa „Veseliei”, unde este copilul arondat, funcţionează la program normal în ture: dimineaţa 8.00 – 12.00 şi după-amiaza 13.00 – 17.00. Iniţial, fetiţa a fost înscrisă în grupa mică, nu în cea mijlocie aferentă vârstei, apoi, la insistenţele mamei, a fost înscrisă în grupa mare. La grupa mijlocie nu mai era nici un loc disponibil. Cu un an înainte apelaseră la o grădiniţă privată.

„După o săptămână am dus-o luni dimineaţa şi am rămas surprinsă să aflu că trebuia dusă după-amiaza. Nimeni nu mi-a spus că grupa mare face cursurile alternativ, o săptămână cu o săptămână”, spune mama.

După cinci zile în care fetiţa a mers după-amiaza la grădiniţă, Ana Maria a observat o schimbare în comportamentul acesteia. Copilul era obosit şi adormea foarte greu, nu mai apuca să doarmă la amiază din cauză că la ora 13.00 trebuia să fie la grădiniţă, iar acolo intrau într-o sală parţial aerisită deoarece copiii din tura de dimineaţă plecau, iar ceilalţi abia intrau în sală.

„Am vorbit cu directoarea care mi-a spus că este o situaţie mai delicată, dar nu are ce să facă pentru că nu sunt spaţii. I-am transmis că vreau să mă implic în rezolvarea problemei, iar doamna mi-a spus că nu ar vrea să fie pusă să dea explicaţii în şedinţe. Nu ştiu exact la ce şedinţe s-a referit”, declară Ana Maria Mirt.

Prima decizie a părintelui a fost aceea de a transfera copilul la sistemul de program prelungit, la clasa mijlocie, unde-i era locul. Dar şi acest lucru s-a putut face datorită insistenţelor.

Semnături şi sesizări

Chiar dacă a rezolvat anul acesta situaţia fetiţei, Ana Maria a decis că trebuie să facă ceva pentru ca toţi copiii să înveţe de dimineaţă. A început să strângă semnături, pe trotuarul din faţa grădiniţei, pentru a solicita primăriei să construiască o nouă grădiniţă sau, măcar, să le extindă pe cele existente.

„Am lăsat la primărie două cereri prin care solicităm să analizeze situaţia pentru a găsi soluţii pe viitor. La prima adresă nu a primit nici un răspuns, atunci a depus o altă adresă la care a ataşat o listă cu aproximativ 60 de semnături ale altor părinţi care solicităm ca administraţia locală să găsească soluţii. Am fost surprinsă să văd că mulţi părinţi nu semnau deoarece mergeau pe principiul că al lor copil termină grădiniţa şi nu mai are nevoie de spaţii”, spune mămica.

De asemenea, femeia este revoltată că anual se finanţează din bugetul local construcţii sau reparaţii de biserici, iar copiii sunt chinuiţi cu un astfel de program alternativ. Într-o singură şedinţă de consiliu local din octombrie 2017 s-au acordat 400.000 de lei bisericilor din oraş pentru diferite lucrări. În ultimii 20 de ani s-au construit 5 biserici în oraş (cu contribuţia administraţiei locale care a constat în bani sau terenuri) şi nicio grădiniţă. Amintim aici bisericile Cuvioasa Parascheva (2001-2009) din Mamaia Sat, Sfântul Nicolae (începând cu 2005), Antonie cel Mare (începând cu 2008), Năvodari 4 (anul 2014) şi Buna Vestire (2000-2004).


              Biserica Sf. Nicolae, construită începând cu anul 2005 FOTO Facebook Adrian Pătraşcu

Gradinita veseliei Navodari FOTO Calin Gavrilas

Valentina Veţeanu este de un an şi jumătate directorul Grădiniţei „Veseliei”. Instituţia funcţionează cu grupe alternative încă de la înfiinţare, din 1982. Cauza este una singură: lipsa spaţiului.

„Avem către primărie făcută adresă pentru construirea unui corp sau mansardarea clădirii. Adrese avem, dar din lipsa bugetului nu se poate deocamdată. Avem cinci săli şi opt grupe la program normal. Trei grupe funcţionează alternativ, dimineaţa o săptămână, după-amiaza o săptămână. Sunt copii de 4 ani jumătate, 5 şi 6 ani”, spune directorul.

Ştie că este o situaţie dificilă pentru copii şi pentru părinţi, de aceea anul acesta a reuşit să aducă toate grupele mici şi mijlocii doar de dimineaţă, iar de anul viitor va încerca să-i aducă şi pe cei din grupa mare tot dimineaţa. Pentru aceasta va desfiinţa cancelaria şi secretariatul şi le va transforma în săli de curs.


                       Valentina Veţeanu, directorul grădiniţei sursa: Facebook V. Veţeanu

Directorul Gradinitei Veselia din Navodari sursa FB Valentina Veteanu

Efectele asupra copiilor

Psihologul clinician Cristina Răileanu Răileanu consideră că cei mici sunt, la aceste vârste, „încă în perioada în care au nevoie de somnul de la prânz care-i ajută. Este nevoie de perioada aceasta de odihnă în care ei se refac, îşi recapătă energia, creierul se dezvoltă”.

De asemenea, specialistul subliniază că efectele asupra copiilor sunt diverse. În primul rând, ei au nevoie de rutină. „Este destul de greu pentru ei că se desprind de persoana care are grijă de ei permanent, unii se simt abandonaţi, alţii suferă de anxietatea de separare, iar faptul că nu au acelaşi program poate spori această anxietate”.

Şi directorul grădiniţei, Valentina Veţeanu, recunoaşte că cei mici nu au acelaşi randament, însă, deocamdată este unica soluţie: grupele mari să meargă în ture.

Conform ordinului ministrului Sănătăţii 1086/2016, „în unităţile de preşcolari şi şcolari se va urmări desfăşurarea activităţii în condiţiile unui regim de activitate şi de odihnă corespunzător capacităţii de efort a diferitelor grupe de vârstă. Grupele cu program normal din învăţământul preşcolar, cu copii de 5-6 ani, se pot organiza, în cazuri justificate, şi în perioada după-amiezii, în intervalul orar 14,00-19,00. Organizarea acestora necesită acordul părinţilor, precum şi avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene.”

Primăria nu găseşte spaţii

Primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru, a declarat pentru „Adevărul” că se caută „soluţii, cel puţin pe fonduri europene, pentru o mansardare, pentru că spaţii pentru grădiniţe noi chiar nu găsesc în cadrul oraşului. La momentul acesta eu nu ştiu să fie cazuri (de locuri prea puţine n. red.) pentru grădiniţe. La creşe ştiu că există o problemă şi mă gândesc ce pot să fac.”

De asemenea, primarul spune că Grădiniţa „Veseliei” este cea mai bine cotată din oraş şi, probabil, de aceea se întâmplă ca cererile să fie prea multe. Singura soluţie la care se gândeşte acum este cea a extinderii celor trei grădiniţe existente.

În tot acest timp, spune Ana Maria Mirt, sunt părinţi care se află pe liste de aşteptare cu cei mici deoarece nu au prin un loc la grădiniţă sau alţii care îşi duc copiii la grădiniţe din municipiul Constanţa.

Gradinita veseliei Navodari FOTO Calin Gavrilas

               Florin Chelaru, primarul oraşului Năvodari sursa: Facebook Florin Chelaru

Pe aceeaşi temă:

Primarul care şi-a măritat fata în sala de sport unde elevii intră doar iarna. Nunta a fost aprobată prin vot în consiliul local

Şcoala, neputincioasă în faţa elevilor care-şi bat colegii. Inspector, despre băiatul agresat de trei mame: „Căutăm o virgulă în lege. N-ai voie să-l dai afară“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite