FOTO Învăţăturile profetului Mahomed, dezvăluite în limba română de un predicator: „Musulmanii nu sunt îngeri, dar islamul este o religie divină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii musulmani ascultă predica din Coran
Tinerii musulmani ascultă predica din Coran

În fiecare vineri, glasul tânguitor îi cheamă pe musulmani la slujbă, la lăcaşul de cult din zona Gării Constanţa. Aproximativ 40 de bărbaţi de toate vârstele vin să asculte învăţăturile Profetului Mahomed, explicate chiar în limba română.

Lăcaşul de cult din zona Gării, contestat de Muftiat pentru că nu este autorizat, este singurul loc unde predica are loc în limba română.

„Tinerii noştri nu înţeleg bine turca sau araba şi din această cauză nu merg la geamii“, explică Enghin Cherim, de 37 de ani, un tânăr musulman doctorand în studiul Coranului. „Proiectul nostru nu urmăreşte că concureze cu moscheile tradiţionale din oraş, ci să umple un loc rămas gol“, adaugă el.

Învăţăturile din Coran şi din tradiţia profetică

La ultima predică, el a abordat subiectul legat de tragedia din Franţa. Conform Coranului, cel care îl batjocoreşte pe Mahomed va fi pedepsit de Allah, în Ziua Judecăţii.

„Mai mult, Coranul îi cere Profetului să rabde, să reziste şi să nu reacţioneze necumpătat la atacurile verbale dure la adresa lui“, le-a spus el celor veniţi la slujbă. În acest sens a adus mai multe învăţăminte din Coran.

Iată câteva exemple din viaţa profetului. Profetul Mahomed s-a dus într-o bună zi în Taif, aproape de Mecca, pentru a căuta oameni dispuşi să-l urmeze. Cei de acolo l-au alungat cu pietre.

Allah atunci l-a trimis pe Îngerul Munţilor la profet. „Am permisiunea lui Allah să distrug cei doi munţi peste ei“, i-a spus lui Mahomed. Însă profetul nu a fost de acord şi i-a răspuns îngerului: „Poate copiii lor vor crede în Allah“.

O altă învăţătură desprinsă din viaţa profetului se referă la bunătatea lui Mahomed. Demult, când merindele musulmanilor se terminaseră, profetul Mahomed a împrumutat curmale de la un evreu, urmând ca într-o anumită zi să se achite de datorie. Numai că înainte de a expira termenul, evreul a venit şi şi-a cerut datoria, luându-l pe profet de haine şi a spus cu voce răstită: „Am venit să-mi iau datoria, că ştiu că voi nu plătiţi împrumutul la timp“, le-a spus el musulmanilor. „Dacă nu tu erai cetăţean al acestei ţări, îţi luam gâtul“, a replicat supărat Omar.

Văzând asta, profetul Mahomed i-a cerut lui Omar să îi dea datoria evreului, dar şi ceva în plus. „De ce în plus?“, s-a întrebat atunci Omar. „Pentru că l-ai speriat“, i-a răspuns profetul. Văzând asta, evreul a mărturisit că vrea să treacă la islam. „Citisem în cartea noastră despre profetul ce avea să vină, dar am vrut să văd dacă profetul chiar este aşa“, le-a spus el.

Asociaţia Musulmanilor din România, care este chiriaşă a clădirii unde se ţin predici în limba română, funcţionează din 2006. Centrul cultural educativ s-a deschis în luna noiembrie a anului trecut.

Doctorat în religia musulmană

Enghin Cherim, cel care vorbeşte musulmanilor despre Coran în limba română, se declară pasionat de mic de Cartea Sfântă. În anul 1988 s-a înscris la facultate în Iordania, iar în anul 2010 la master în Iordania. După atâţia ani de studiu peste hotare a decis că învăţătura de până atunci nu era de ajuns şi a decis să-şi dea şi doctoratul în teologie musulmană. Ar fi urmat o facultate din România, însă în ţara noastră nu se pot face studii superioare în teologie musulmană. Nu este singurul care a plecat peste hotare să-şi desăvârşească studiile, ci împreună cu alţi patru tineri.

Consideră că, în prezent, lumea musulmană este în criză şi că Occidentul susţine islamofobia. „Se observă un fenomen de susţinere a extremelor din islam, gândirea musulmanilor e viciată de ideologii greşite. Musulmanii sunt oameni care pot greşi, nicidecum nu sunt îngeri, dar islamul este o religie divină“, spune el.

Spune că nu l-au interesat niciodată caricaturile apărute în Charlie Hebdo.  „Nu am fost curios să văd vreodată caricaturile la adresa profetului Mahomed. De aceea n-am dat nici măcar o căutare pe internet ca sa le văd. De ce? Pentru că personalitatea iubitului nostru profet este atât de clară şi atât de conturată în mintea şi sufletul meu.

Mai mult, pentru că percepţia musulmanului în ceea ce priveşte profetul se bazează pe cele mai sigure surse, adică pe Coran şi pe exemplul lui. Ca urmare de ce să dau interes unui ziar de satira care pretinde lucruri false“, se întreabă tânărul musulman.

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican“

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

Un român convertit la Islam a ridicat o moschee peste drum de casă. „Este pentru toţi musulmanii“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite