Bucureştiul semnează pentru salvarea Cazinoului. Petiţia destinată premierului Cioloş strânge revolta oamenilor faţă de jaful din administraţia Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa Foto Rafael Cucu
Cazinoul din Constanţa Foto Rafael Cucu

O petiţie online strânge mii de semnături pentru salvarea Cazinoului din Constanţa, a cărui soartă este în continuare nedecisă de autorităţi. Iniţiator este arhitectul Radu Cornescu, care împreună cu „omul-dronă“ Bogdan Dumitru de la Claboo Media, a hotărât să demareze apelul virtual.

De la 11 aprilie, când a fost înscris pe petitieonline.ro, „Salvaţi Cazinoul din Constanţa“ a strâns peste 2.000 semnături. Majoritatea vin de la constănţeni (39%), care sunt susţinuţi puternic de bucureşteni (18%).

Iată câtreva comentarii lăsate de semnatarii petiţiei pentru salvarea Cazinoului:

Nu inteleg de ce s-a dorit ca acest Cazinou simbol sa ajunga o ruina ? Sper ca macar in al 12-lea ceas sa fie reabilitat.

De vina este MAZARE care nu a facut nimic pentru oras...

De 25 de ani astept sa vad Cazinoul aşa cum era odata. Cred ca intentionat l-au lasat sa se degradeze, ca sa-l cumpere vreun milionar cu 2 lei

Am semnat petiţia fiindcă m-am săturat!!! Oraşul ăsta, actualmente în ruină,împuţit,fără un trotuar întreg,cu lucrări făcute numai de mântuială,fară flori, cu parcurile distruse de proiecte tâmpite,ÎMI TAIE CHEFUL DE VIAŢĂ!!!!!!!

E o rusine ce se intampla la Constanta! Poate o cheta nationala, la fel cu opera lui Brancusi, ar rezolva o data situatia asta penibila, sa se piarda un asemenea monument Ministerul Culturii nu poate face nimic?

Tara asta merită mai mult, avem locuri minunate care trebuie aduse la lumină si prezentate lumii doritoare de frumos. Păcat că nu iniţiati o petiţie asemănătoare si pentru clădirile minunate din Băile Herculane

Sa le fie rusine guvernantilor ca nu au gasit solitia de a salva un simbol al litoralului nostru.Bine ca se gasesc bani pentru pensiile lor nesimtite si pentru furturi masive.Haideti sa ne unim si sa salvam aceasta bijuterie a noastra a tuturor. Impreuna uniti sa gasim solutii.

As dori din tot sufletul să păşesc din nou įn CAZINOUL renovat cât mai curând posibil

Cel mai de preţ, maiestuos simbol al Constanţei -trebuie salvat... Câţi din noi nu avem amintiri frumoase lângă aceasta magnifică structură a Constanţei?!?

Pamantul vrajit dintre dunare si mare trebuie salvat, pastrat pentru fericirea generatiilor viitoare, avem mult peste 2000 de ani de istorie de aparat.

Este emblema oraşului în care m am născut şi la care visez să mă întorc.

Fiindca ma doare sufletul de cate ori ma plimb pe faleza si vad in ce stare a ajuns simbolul orasului nostru. Poza mea de suflet, de acum vreo 58 ani, este cu mine si parintii mei dragi (Dumnezeu sa-i odihneaaca!) intr-o insorita si calda zi de februarie, din cate imi povestea mama) iar in spatele nostru este Cazinoul, frumos, alb, maiestuos.... Il vreau inapoi! Asa cum a fost!

Sunt bucurestean, dar mi-am petrecut an de an vacanta scolara de vara de 3 luni in Constanta; pentru mine Constanta este al doilea oras al copilariei si ii cunosc centrul ca pe mine; ma doare pentru ca centrul Constantei nu este ceea ce ar trebui sa fie un oras al antichititatii, unde turistii ar trebui sa invadeze adevarata frumusete, care din pacate nu este luata in seama de autoritatile locale si cele centrale; asa este, turism nu inseamna numai baruri, discoteci,cluburi de noapte, inseamna si istorie si Slava Domnului ca orasul Constanta si tinuturile Dobrodei nu dic lipsa de asa ceva;cred ca a venit momentul constantenilor sa se trezeasca indiferenta fata de orasul lor de demult!

Este incredibil cum constantenii au acceptat sa ajunga astfel o bijuterie arhitecturala,o sursa de venituri,o pata de frumusete pe faleza marii.Trebuie sa ne implicam toti sa il salvam!Nu e posibil sa fim atat de impasibili iar cladiri ce ar trebui sa fie precum poza strabunicilor se prabusesc langa noi!

Atunci când aducem în discuţie Cazinoul din Constanţa, nu ne raportăm numai la patrimoniul cultural material al unui oras, ci la moştenirea culturală autentică şi emblematică pentru ţara noastră, cotropită de nepăsare, incompetenţă şi incultură. Altfel...cum putem explica ruinarea unor monumente cu valoare istorică şi arhitecturală de excepţie, în vreme ce, la tot pasul, răsar peste noapte monstri hidoşi, cu arhitectură grotescă, patronaţi de excentrici cu prea puţină şcoală şi prea multe lovele.

Cazinoul din Constanta a fost si este simbolul Constantei. Pana si comunistii au avut grija de el fiind un fel de Casa a Sindicatelor. Lumea se mandreste cu aceasta cladire, isi face poze cu ea, le aseaza in albume pe care le rasfoiesc la batranete si isi aduc aminte de momente poate unice din viata fiecaruia. Eu imi aduc aminte ca in clasa a VII-a fiind impreuna cu ai mei colegi am dat un spectacol sportiv in sala de festivitati de la etaj. La terminarea liceului am petrecut o seara frumoasa si de neuitat in restaurantul cazinoului de la parter. Alti colegi de-ai mei au amintiri la fel de frumoase. O verisoara si-a serbat nunta in restaurant. A fost o nunta de vis. Si cate alte seri petrecute cu actuala mea sotie pe terasa cazinoului unde am ascultat diversi solisti de muzica usoara si unde am dansat infasurati in briza marii noastre dragi. As vrea sa retraiesc acele clipe dar n-o mai pot face deoarece autoritatile au lasat cladirea sa ajunga in paragina. Sa facem tot ce se poate pentru a repune in functiune aceasta cladire SIMBOL al CONSTANTEI.

Starea cladirii ne arata cat de competenti sunt cei care ne conduc. Nu vor sa depuna nici cel mai mic efort sa faca ceva pentru cei care i-au ales. Si cu Romania se comporta la fel. Singurii bani cheltuiti corect de Romani ar fi pe niste parlamentari nemti sau alta natie. Numai romani sa nu fie . Ar trebui sa ne cumparam parlamentarii de afara, asa am avea si noi autostrazi si cladiri reabilitate, paduri nedefrisate, parcuri, şcoli, spitale etc. intr-un cuvant am avea o tara civilizata. Am uitat totusi sa multumesc ARHITECTULUI care a montat aerele conditionate pe fatada cladirii. Daniel Renard a avut o mare scapare ca n-a pus el aparatele pe fatada cladirii, asa ar fi pus mai bine in evidenta scoica de sticla.

Daca marea nu a reusit sa distruga aceasta bijuterie arhitecturala, nu avem voie nici noi, oamenii, s-o facem!!

Doresc sa vad si eu Casinoul in splendoarea lui. Am 30 de ani si de cand ma stiu e o ruina.

Excelenta initiativa! Grabiti-va, Cazinoul suferă. ...
 

image
Cazinoul din Constanţa

Conţinutul petiţiei pentru salvarea Cazinoului

„Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanţa. Clădirea-simbol a oraşului a ajuns o ruină, deşi e catalogată, conform legilor ţării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A mare din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanţă.

Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avandu-l autor pe arh. Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrarile care au smuls din mare o fâşie cu o lăţime variând între 40 şi 60 de metri, culminând cu un un promontoriu pe care a fost amplasat Cazinoul şi, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pământ şi a realizat o faleză cuprinzând parcul şi o arteră de cornişă care a rămas şi la ora actuală principala zonă de promenadă a oraşului.

Cazinoul are o istorie bogată, începand din 1903 (anul semnării contractului de proiectare) pană în zilele noastre. Sunt nelipsite episoadele în care a fost bombardat (atât în 1916, cât şi in 1941), când a fost reparat, extins, reamenajat (1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987), când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor (1947) sau când a fost abandonat (din 2010 - pana acum / oare pana cand?!).

În prezent, Cazinoul din Constanţa este transferat la Guvern, la Compania Naţională de Investitii care are deja alocaţi banii pentru reamenajarea lui şi, deşi s-a declarat un câştigator în urma unei licitaţii, jocul (legal!) al contestaţiilor nu face decât ca timpul sa-l ruineze şi mai mult. Chiar dacă se va face o nouă licitaţie, legal se va putea iarăşi să apară contestaţii şi astfel termenul unei decizii de începere a reconstituirii Cazinoului - în forma funcţională şi redată publicului - pare sa se amâne la nesfârşit.

De aceea cred că stă în mâna noastră, a constănţenilor (şi nu numai) să ne unim forţele în a semna o petiţie on-line prin care să-i cerem Primului-Ministru să găsească o soluţie în urma căreia să desemneze printr-o Hotărâre de Guvern o firmă (sau un consorţiu de firme) care să începă lucrarile imediat, altfel s-ar putea să ne plimbăm într-un viitor destul de apropiat pe faleza - prospăt reamenajată din fonduri europene - nu pe langă o ruină, ci pe lânga un loc plin de moloz!

Semnaţi acesta petiţie cât mai mulţi ca s-o trimitem Primului-Ministru. Voinţa zecilor de mii de constănţeni contează!

Arh. Radu CORNESCU & Claboo Media“

Pe aceeaşi temă:

Cazinoul, fotografiat de un artist francez: „Este ca şi cum aş călători în timp“

Imaginea pe care nu o mai regăsim pe litoralul românesc. Turiştii, aşteptaţi cu orchestre pe terasa primului cazinou din Constanţa, în secolul XIX

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

FOTO VIDEO Suferinţele Cazinoului din Constanţa. Ce lucrări trebuie făcute pentru reabilitarea monumentului de la malul mării

Cel mai frumos Mărţişor: „Vrei să fii soţia mea?“. Cerere în căsătorie pe faleza Cazinoului din Constanţa

Bal la Cazinou. În 2017, simbolul Constanţei va avea sală de spectacole, o cafenea şi mai multe expoziţii despre istoria oraşului

Lucrările pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa ar putea fi gata în 2018

Concurenţă pentru salvarea Cazinoului. Mai multe firme s-au înscris la licitaţia pentru renovarea simbolului oraşului

Firme din toată ţara s-au înscris în cursa pentru renovarea Cazinoului din Constanţa. Lucrările vor începe în primăvară

Fotografie de război care dă fiori: faleza Cazinoului din Constanţa, înfăşurată în sârmă ghimpată

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite