Şcoala unde elevii care se automutilează rămân repetenţi. „Copiii au nevoie de ajutor, nu de o sancţiune”

Şcoala unde elevii care se automutilează rămân repetenţi. „Copiii au nevoie de ajutor, nu de o sancţiune”

Copiii care se automutilează au nevoie de ajutor, nu de sancţiuni     FOTO: Arhivă

Regulamentul unei şcoli gimnaziale prevede ca elevilor care se automutilează să li se scadă 5 puncte la purtare. Acest lucru echivalează cu repetarea anului şcolar. Elevii atrag atenţia asupra faptului că în astfel de cazuri copilul are nevoie de ajutor, nu de o sancţiune.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită modificarea de urgenţă a regulamentului Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” din comuna Corbu (judeţul Constanţa), care prevede sancţionarea cu 5 puncte scăzute la purtare a elevilor care se automutilează.

Astfel, la articolul 141 din regulament este prevăzut „nomenclatorul actelor de violenţă”. Printre alte prevederi, la partea a 4-a a acestui tabel, punctul 4, se regăseşte fapta de „automutilare”, pedepsită cu scăderea a 5 puncte la purtare.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că automutilarea apare, de cele mai multe ori, în rândul elevilor, ca urmare a unor probleme sociale, precum bullying-ul, situaţia familială şi altele, starea psihologică a persoanei fiind deteriorată. În aceste cazuri, este absolut necesară intervenţia urgentă a instituţiilor abilitate şi familiei în momentul identificării comportamentelor de automutilare, astfel încât elevul să poată fi ajutat să depăşească această stare psihologică din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor”, spun reprezentanţii AEC.

Elevii subliniază „cinismul conducerii unităţii de învăţământ care, în loc să se aplece asupra rezolvării acestei probleme, în prevenirea şi combaterea ei, alege să pedepsească elevii ce suferă de ea. Scăderea notei la purtare sub 6 duce la repetarea anului şcolar, în această situaţie fiind nejustificată, putând chiar să agraveze situaţia elevului şi să-l determine la acţiuni din ce în ce mai riscante. Suntem de părere că dacă un astfel de incident se întâmplă, persoanele din conducerea şcolii ar fi autori morali şi ar trebui sancţionaţi chiar şi penal.”

AEC desfăşoară în această perioadă analiza regulamentelor unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa, membrii grupului de lucru verificând cu atenţie prevederile acestora, în vederea identificării şi corectării oricărei prevederi nelegale.

                   Extras din regulamentul şcolii din localitatea Corbu - sursa: AEC

Pe aceeaşi temă:

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere Guvernului să facă public proiectul de lege referitor la transportul judeţean al elevilor

Elevi premiaţi la concursuri de robotică, sancţionaţi de conducerea liceului pentru că strică „prestigiul“ 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: