Spectacol de balet care deschide stagiunea franceză la operă, transmis la Cluj, în direct de la Paris

Spectacol de balet care deschide stagiunea franceză la operă, transmis
la Cluj, în direct de la Paris

Scenă din spectacol  FOTO: Christian Leiber

Clujenii vor putea vedea, în direct, spectacolul de balet pus în scenă de Opera Naţională din Paris, luni, 16 decembrie, la cinematograful Victoria. Un bilet costă 40 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cinematograful clujean Victoria va prezenta luni, 16 decembrie, de la ora 20.30, un nou spectacol în transmisiune prin satelit: baletul în trei acte „Frumoasa din pădurea adormită”, preluat în direct de la Opera Naţională din Paris.

Spectacolul reprezintă deschiderea stagiunii operei franceze. Sâmbăta trecută, acelaşi cinema a transmis La Traviata, cu care şi-a deschis stagiunea Scala din Milano. 

„Frumoasa din pădurea adormită”, pe care renumitul balerin şi coregraf rus Rudolf Nureyev l-a descris ca fiind „baletul baleturilor”, rămâne una dintre bijuteriile patrimoniului mondial al dansului.

Despre spectacol

Premiera baletului a avut loc în 1890, la Mariinsky Teatr din Sankt Petersburg, şi a fost rezultatul talentatului coregraf Marius Petipa şi a inspiratului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski. Inspiraţi de povestea lui Charles Perrault, cei doi au imaginat un „balet de basm”, în care visul şi realitatea se suprapun, unde zâne şi naşe, forţele Binelui şi ale Răului se luptă pentru soarta a doi tineri.

Scenă din spectacol FOTO: Christian Leiber

Aproape o sută de ani mai târziu, în 1898, Rudolf  Nureyev a repus în scenă piesa pentru Opera Naţională din Paris, folosind coregrafia originală.
Decorurile şi costumele somptuoase realizate de Ezio Frigerio şi Franca Squarciapino reclădesc splendoarea uneia dintre cele mai importante capodopere ale repertoriului clasic. Bagheta dirijorală a orchestrei şi a corului operei este asigurată de Faycal Karoui.

Durata spectacolului este de 3 ore şi 10 minute. Piesa cuprinde şi două pauze a câte 30 de minute fiecare.

Pentru vizionarea în direct, la Cinema Victoria, preţul unui bilet este de 40 de lei. Spectatorii sunt invitaţi să intre în sală la ora 20.20.

Mai puteţi citi:

Tânărul cuplu de aur al baletului constănţean, calificat pentru finala Grand Prix de la New York

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: