Maşini de epocă şi trăsuri, fotografiate în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii pot vedea cum arăta oraşul în anii ’60
Clujenii pot vedea cum arăta oraşul în anii ’60

O inedită expoziţie de fotografii înfăţişează maşini de apocă şi trăsuri care au circulat, odată, prin Cluj-Napoca. Expoziţia, deschisă până pe data de 23 martie, la Casa Muncipală de Cultură, cuprinde instantanee suprinse de-a lungul timpului pe străzile din Cluj.

Fotografiile expuse într-una dintre încăperile Casei Municipale de Cultură cuprinde mai multe reproduceri după fotografii de epocă. Elementul comun al acestora este că surprind, în diferite ipostaze, mijloacele de transport folosite de concitadininii noştri, din 1889 şi până în 1969.

„Am expus doar fotografiile în care se regăsesc maşini şi trăsuri. Pentru mijloacele de transport în comun folosite de-a lungul timpului vor face o altă expoziţie”, spune Ucu Bodiceanu, care, alături de Andrei Klein şi-a pus la dispoziţie arhiva personală de fotografii vechi, pentru realizarea expoziţiei. 

Parcări pentru trăsuri

Printre fotografiile expuse există şi instantanee cu trăsurile care au circulat prin oraş la începutul secolului trecut. Una dintre poze înfăţişează chiar parcări pentru trăsuri. „Avem o fotografie în care pe o parte a străzii erau parcate trăsurile, iar pe alta automobilele”, povesteşte Ucu Bodiceanu.  Un alt instantaneu a suprins chiar o benzinărie care avea firma „Blaga”.

„Se vede într-un colţ chiar afişul pe care scrie <Fumatul strict interzis>”, a atras atenţia unul dintre cei doi curator ai expoziţiei. Tot trăsuri pot fi văzute în fotografii suprinse în 1902 faţa hotelului New York (actualul Continetal), dar şi în faţa Primăriei şi Prefecturii.  “La Prefectură chiar era staţie pentru trăsuri”, mai spune Ucu Bodiceanu.

Piaţa Mihai Viteazu, fără statuie

Cei care vor să vadă cum arăta Clujul în anii ’60 au ocazia să vadă, de exemplu, o fotografie cu actuala Piaţă Mihai Viteazu, cu clădirea în care acum funcţionează Cinematograful Republica. Din piaţă lipseşte, însă, statuia lui Mihai Viteazu care încă nu fusese ridicată apoi amplasată acolo. „Dacă vă uitaţi atent, nu existau nici semafoare, toţi pietonii puteau trece pe unde doreau”, spune organizatorul.

Cum se îmbrăcau clujenii în trecut


Cei doi organizatori ai expoziţiei de fotografii „Trăsuri şi maşini în Clujul de altădată”, Andrei Klein şi Ucu Bodiceanu se gândesc să mai organizeze o altă expoziţie, în viitor. De data aceasta, personajele principale vor fi hainele pe care le purtau clujenii de altădată, atunci când mergeau în oraş. „Acesta este doar pretextul. În forografii pot fi văzute şi clădirile din oraş”, spune Ucu Bodiceanu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite