Patronul clujean care i-a dat mită directoarei Autorităţii Rutiere a folosit 15 cartele telefonice în convorbirile cu ea

Patronul clujean care i-a dat mită directoarei Autorităţii Rutiere a folosit 15 cartele telefonice în convorbirile cu ea

Patrpnul Fany, Ştefan Cadar a fost arestat preventiv vineri. FOTO: Florina Pop

Tribunalul Cluj a finalizat motivarea hotărârii de arestare preventivă a patronului companiei de transport Fany, Ştefan Cadar, acuzat de  dare de mită. Magistraţii au reţinut că infracţiunile de care este acuzat au o gravitate sporită. În plus, Cadar a încercat să le ascundă folosind pe parcursul a 3 luni 15 cartele telefonice. De asemenea, judecătorii susţin că el are antecedente penale, fiind condamant la 1,2 ani de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Cluj a reţinut că arestarea preventivă este motivată da faptul că „Ştefan Cadar a comis infracţiuni de corupţie, care presupun o gravitate abstractă sporită, gravitate menţinută la un nivel înalt şi în cazul de faţă, raportat la modalitatea complexă în care acesta a acţionat, prin implicarea mai multor persoane, astfel încât să se asigure disiparea răspunderii penale”. De asemenea, judectorii mai arată că patronul Fany a fost condamnat definitiv în 2012 la 1,2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea sub influenţa alcoolului a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală prevăzută, dar si pentru fals privind identitatea. Magistraţii mai arată că Ştefan Cadar şi-a schimbat pe parcursul a 3 luni de zile 15 cartele telefonice „ori dacă activităţile desfăşurate ar fi fost unele oneste, transparente, este evident că tot acest efot de ascundere nu ar mai fi avut loc. 
 
 
Ce spun procurorii
 
Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de corupţie în contextul derulării licitaţiei privind “Programul de transport public de persoane prin curse regulate în trafic judeţean pe anii 2014-2019”. Astfel, la data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 01.01.2014-30.06.2019. În contextul demarării procedurilor pentru licitarea atribuirii traseelor de transport judeţean de persoane, inculpaţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee, din cele scoase la licitaţia ce a debutat la finele lunii noiembrie 2013. De asemenea, a mai rezultat că, tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitaţie a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj. S-a stabilit că, în vederea câştigării licitaţiei inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.  

Ce mită a primit directoarea de la ARR  

Pentru sprijinul promis în câştigarea licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri şi bani cu titlu de mită: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, în acelaşi scop de favorizare a firmei inculpaţilor, a rezultat că inculpata Dobrilă Daniela ar fi pretins de la soţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia remiterea a două calculatoare laptopuri marca Apple, în valoare de cca 3500 euro. La data de 18.11.2013, consecutiv cu înmatricularea autoturismului, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act(punct de vedere al ARR), datorită căruia, la data de 25.11.2013 Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al CJ Cluj. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport persoane.
 
Date confidenţiale pentru câştigarea licitaţiei
 
 În vederea câştigării licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ştefan date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport persoane, concurenţi ai firmei inculpaţilor, favorizând astfel, societatea comercială a celor doi, în procedura de licitaţie. La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Judeţean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a opinat că licitaţia trebuie anulată, amânând luarea unei decizii. Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 şi validată de Consiliul Judeţean Cluj în şedinţa din aceiaşi zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpaţi.  
 
Citeşte şi 
 
 
Procurorii DNA Cluj susţin că patronul companiei de transport Fany, Ştefan Cadar, a promis 10.000 de euro unui funcţionar din Consiliul Judeţean Cluj pentru a convinge o comisie din instituţie să acorde licenţele de transport în forma dorită de patron. Funcţionarul şi-a recunoscut implicarea.
 
 
Daniela Dobrilă, fosta directoare de licenţe a Autorităţii Rutere Române (ARR), a recunoscut, în faţa instanţei, că a luat mită de la patronul firmei de transport Fany din Cluj, Ştefan Cadar. Ea a susţinut că a primit o maşină şi mai multe bunuri pentru a ajuta companie să caştige licitatia pentru traseele intrajudeţene din Cluj.
 
Procurorii din cadrul DNA au reţinut pentru 24 de ore pe soţii Eronim Ştefan şi Olezia Cadar, patronii firmei de transport Fany din Cluj, dar şi pe Daniela Dorilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti. Soţii Cadar sunt acuzaţi de dare de mită, spălare de bani, - fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, cumpărare de influenţă.
 
Instanţa a decis vineri seara, 14 martie, ca Daniela Dobrilă, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, să fie arestată la domiciliu. Avocaţii spun că aceasta şi-a recunoscut vina şi a colaborat cu anchetatorii. A avut patru apărători care au susţinut în faţa judecătoarei ca inculpata să fie arestată la domiciliu. Ceea ce a şi hotărât Tribunalul Cluj, după aproape două ore de deliberări.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările