De ce există puţine femei-lider în lume. „Ca societate, punem mai multă presiune pe băieţii noştri să aibă succes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doua dintre femeile lideri din lume: noul premier al Marii Britanii şi Regina Angliei  FOTO AP
Doua dintre femeile lideri din lume: noul premier al Marii Britanii şi Regina Angliei  FOTO AP

Din cei 190 de şefi de stat, la nivel mondial, doar 9 sunt femei. 13% dintre parlamentarii lumii sunt femei. 15% dintre poziţiile în consiliile de conducere ale marilor corporaţii sunt ocupate de femei. Chiar şi în organizaţiile non-profit, abia 20% sunt femei în funcţii de conducere.

Sheryl Sandberg, COO la Facebook - adică mâna dreapta a şefului Mark Zuckerberg -, a explicat la o conferinţă TEDx, din 2010, cum s-ar putea schimba această situaţie.

Cifrele confirmă că sunt puţine femei lider în lume. O altă problemă e legată de alegerile pe care le au de făcut reprezentantele sexului frumos, între succesul profesional şi împlinirea pe plan personal. Un studiu din 2010 arată că două treimi dintre managerii seniori căsătoriţi şi cu copii sunt bărbaţi şi o treime, femei.

Sheryl Sandberg povestea că după prezentarea unui contract la o companie din New York a întrebat unde este toaleta femeilor. Din reacţia interlocutorului şi-a dat seama că nu ştie, deşi nu se mutase recent acolo: „I-am spus: «Vrei să zici că sunt singura femeie care a prezentat un contract în biroul ăsta într-un an?» Şi s-a uitat la mine, şi mi-a spus: «Da. Sau poate eşti singura care a trebuit să meargă la toalet㻓. Intervenţia sa la TEDX a fost tradusă în română de Brânduşa Gheorghe şi Magda Marcu.

Şi atunci, apar întrebările: ce e de făcut? Care sunt soluţiile?

COO Facebook a vorbit în discursul ei despre trei mesaje care ar putea aduce mai multe prezenţe feminine în funcţii de conducere. Acestea sunt: Stai la masă. Fă-ţi partenerul un partener real. Nu pleca înainte să pleci.

Primul mesaj. „Când eram la facultate în ultimul an, am făcut un curs numit Istoria Intelectuală Europeană.(...) Şi l-am făcut cu colega mea de cameră, Carrie, care era atunci o studentă excepţională la litere - şi a devenit un excepţional cărturar - şi cu fratele meu - băiat deştept, dar se pregătea pentru medicină, juca polo pe apă, şi era în anul doi“, povesteşte femeia.

Cele două personaje feminine din poveste nu erau sigure că s-au descurcat bine, însă personajul masculin luase cea mai mare notă din clasă. Concluzia: femeile îşi subestimează sistematic abilităţile. Un studiu din ultimii doi ani (adică din 2008 şi 2009) despre cei care se angajează imediat după facultate relevă că 57% din bărbaţi îşi negociază salariul. Gestul lor e repetat de doar 7% dintre femei. În plus, adaugă Sheryl Sandberg, domnii îşi atribuie lor înşişi succesul lor în timp ce femeile pun succesul lor pe seama unor factori externi.

„«Deţineţi-vă propriul succes!» Aş vrea să-i pot spune asta fiicei mele. Dar nu e aşa de uşor. Pentru că ceea ce toate datele arată, mai mult decât orice, e un lucru, şi anume că succesul şi faptul de a fi plăcut sunt corelate pozitiv pentru bărbaţi şi corelate negativ pentru femei. Şi toată lumea dă din cap, pentru că toţi ştim că e adevărat“, a afirmat COO Facebook.

Iar ideea din afirmaţia sa a fost testată ştiinţific într-un studiu faimos de la Harvard. Un profesor a luat povestea de succes a lui Heidi Roizen - un operator într-o companie în Silicon Valley - şi a transformat-o pe Heidi în Howard. Apoi le-a pus întrebări studenţilor. Aceştia au spus că atât Heidi, cât şi Howard sunt la fel de competenţi, dar că ar prefera să lucreze cu Howard fiindcă e mai plăcut ca om. În schimb, Heidi le-a lăsat impresia că e puţin egoistă. „Nu eşti sigur că vrei să lucrezi pentru ea. Asta e partea complicată. Trebuie să le spunem fiicelor şi colegelor noastre, trebuie să ne spunem nouă să credem că avem A-ul, să năzuim promovarea, să stăm la masă. Şi trebuie s-o facem într-o lume în care, pentru ele, există sacrificii pe care le vor face pentru asta, chiar dacă fraţii lor nu le vor face“, consideră Sandberg.

Al doilea mesaj al acesteia pentru femei este cel legat de a avea alături un partener real.

„Dacă o femeie şi un bărbat lucrează full-time şi au un copil, femeia lucrează de două ori mai mult acasă decât bărbatul, şi femeia are grijă de copil de trei ori mai mult decât bărbatul. Deci ea are trei servicii, sau două, şi el are unul. Cine credeţi că va renunţa la serviciu când e nevoie de cineva să fie acasă? Cauzele pentru asta sunt foarte complicate. Cred că, ca societate, punem mai multă presiune pe băieţii noştri să aibă succes decât punem pe fete. Cunosc bărbaţi care stau acasă şi lucrează acasă pentru a sprijini soţii cu cariere“, spune COO Facebook.

Al treilea mesaj: nu pleca înainte să pleci.

„Cred că există o ironie profundă în faptul că acţiunile pe care le iau femeile -- şi văd asta mereu - cu obiectivul de a sta la serviciu, duc de fapt la plecarea lor până la urmă. (...) O femeie a venit să mă vadă în legătură cu asta, şi m-am uitat puţin la ea - arăta destul de tânără. Şi i-am spus: «Deci tu şi soţul tău vă gândiţi să aveţi un copil?» Şi a zis: «Oh, nu, nu sunt căsătorită». Nici măcar nu avea un prieten. I-am zis: «Te gândeşti la asta pur şi simplu prea devreme»“, precizează Sheryl Sandberg.

Ea crede că dacă jumătate din ţările şi companiile lumii ar fi conduse de femei, lumea ar fi mai bună. „Am doi copii. Un fiu de 5 ani şi o fiică de 2 ani. Vreau ca fiul meu să aibă o opţiune să contribuie total la serviciu sau acasă. Şi vreau ca fiica mea să aibă opţiunea nu doar de a avea succes, dar şi de a fi plăcută pentru realizările ei“, încheie COO Facebook, Sheryl Sandberg.

Mai puteţi citi:

VIDEO Cum te împiedică trecutul să ai succes în viitor. Psihologia timpului şi legătura cu eşecurile din viaţa ta

„Viaţa înseamnă tentaţie. E vorba de slăbiciune, rezistenţă, da, nu, acum, mai târziu, impulsivitate, chibzuinţă, focalizare asupra prezentului şi asupra viitorului. Virtuţile promise cad pradă pasiunilor momentului. Dintre adolescentele care au jurat abstinenţă sexuală şi virginitate până la căsătorie, îţi mulţumim George Bush, majoritatea, 60%, au cedat tentaţiilor sexuale din primul an. Şi cele mai multe nu au folosit metode contraceptive. Promisiuni deşarte“, aşa îşi începe prelegerea TEDx psihologul Philip Zimbardo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite