Semnele unei căsnicii durabile: „Trebuie doar să fim mai slăbuţe decât partenerii noştri, să aşteptăm ca ei să se îngraşe, poate să coacem câteva plăcinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea americană Jenna McCarthy, autoare de cărţi despre relaţii, căsătorie şi parenting, vorbeşte, în prezentarea sa la o conferinţă TEDx, despre mai multe studii ale specialiştilor despre căsătorie şi ce anume face o căsătorie să dureze. Intervenţia ei este presărată cu glume şi exemple din viaţa personală.

Ce face o căsătorie să dureze? De ce unii oameni reuşesc să aibă căsnicii fericite şi alţii nu? Ce fac unii şi nu fac alţii? La aceste întrebări, cercetătorii au căutate răspunsuri. Despre aceste răspunsuri a vorbit scriitoarea Jenna McCarthy la o conferinţă TEDx. Intervenţia ei a fost amuzantă datorită stilului de expunere şi glumelor pe care aceasta le-a făcut.

Iată un prim exemplu: „În fiecare an, doar în Statele Unite, 2.077.000 cupluri iau o decizie legală şi spirituală să-şi petreacă restul vieţii împreună...(...). Aceşti netrebnici tineri optimişti promit să se onoreze şi să se preţuiască unul pe celălalt pe perioada bufeurilor a crizelor de la mijlocul vieţii şi a unei continue creşteri în greutate de vreo 22 de kg, până în acea îndepărtată zi în care unul dintre ei va fi în sfârşit capabil să se odihnească în pace. Ştiţi, pentru că nu-l mai poate auzi pe celălalt cum sforăie. Iar apoi se vor îmbăta prosteşte şi-şi vor arunca cu prăjituri în faţă şi vor dansa "Macarena", iar noi vom fi acolo dăruindu-le din belşug prosoape şi prăjitoare de pâineşi bând băutura lor gratuită şi aruncând cu orez în ei de fiecare dată - cu toate că ştim, că statistic jumătate din ei vor fi divorţaţi în următorii zece ani“ (traducere făcută de Delia Bogdan şi Maria Oprişescu).

Astfel apare şi prima întrebare: de ce cealaltă jumătate nu divorţează? Ce ţine împreună acele perechi?

Cercetătorii au analizat mai multe cupluri, povesteşte scriitoarea americană, şi au descoperit câteva lucruri în comun. „Chiar dincolo de faptul că ei nu fac sex cu alte persoane“, completează Jenna McCarthy.
Autoarea de cărţi despre relaţii, căsnicie şi parenting începe să vorbească despre câteva dintre acele elemnte în comun.

„De exemplu, în cele mai reuşite mariaje, soţia este mai slăbuţă şi mai drăguţă decât soţul. (Râsete) Este evident, nu-i aşa? Este evident că asta duce la fericirea conjugală. pentru că noua femeilor ne pasă foarte mult să fim subţiri şi să arătăm bine, în timp ce bărbaţilor, în mare parte le pasă doar de sex... ideal cu femei care sunt mai slăbuţe şi mai atrăgătoare decât ei. Totuşi frumuseţea acestei cercetări este că nimeni nu sugerează că femeile trebuie să fie slăbuţe pentru ca să fie fericite; Trebuie doar să fim mai slăbuţe decât partenerii noştri. Aşadar în loc de acele diete şi exerciţii grele, trebuie doar să aşteptăm ca ei să se îngraşe, poate să coacem câteva plăcinte. Aceasta este o informaţie bine de ştiut, şi nu e chiar atât de complicat“, explică zâmbind scriitoarea.

O altă cercetare a arătat că cele mai fericite cupluri sunt acelea care se concentrează pe părţile bune şi care văd mereu partea plină a paharului. Un alt studiu prezentat de Jenna face referire la implicarea partenerul în treburile casnice. Studiul acesta concluzionează că pe măsură ce bărbatul este dispus să facă treabă în casă, cu atât mai atrăgător va fi în ochii soţiei. „Pentru că ne trebuie un studiu care să ne spună asta...“, subliniază scriitoarea.

Ea mai aminteşte cercetări în cadrul cărora persoanele care zâmbesc, şi nu se forţează să zâmbească, în fotografiile din copilărie sunt mai puţin predispuse să divorţeze, respectiv legat de consumul de acool care este ”dăunător căsătoriei dumneavoastre” şi despre câştigarea unui premiu de către unul dintre parteneri.

„Aşa că ce altceva mai puteţi face ca să vă protejaţi căsnicia? Nu câştigaţi un Oscar pentru cea mai bună actriţă. (Râsete) Vorbesc serios. Bettie Davis, Joan Crawford, Hallie Berry, Hillary Swank, Sandra Bullock, Reese Witherspoon, toate singure la scurt timp după ce au dus acasă statuia aceea. I se spune de fapt "blestemul Oscarului". Este sărutul de moarte dat mariajului şi este ceva de evitat. (...)

Nu vă pot spune mai multe despre acel studiu pentru că m-am oprit din citit la titlu. 

Dar, uite asta e înfricoşătoare: Divorţul este contagios. Aşa este: atunci când un cuplu apropiat se desparte, şansele de a divorţa cresc cu 75 la sută. Acuma pe asta, trebuie să recunosc, că nu o pricep. Soţul meu şi cu mine am văzut câţiva prieteni trecând printr-un partaj pentru ca apoi să se zbată că sunt de vârsta noastră şi că sunt singuri într-o eră a sexului şi a Viagrei şi a eArmoniei. 

Şi mă gândesc că ei au făcut mai mult pentru căsnicia mea decât ar fi putut să facă o viaţă întreagă de terapie“, povesteşte scriitoarea.

Iar concluzia ei de final sună în felul următor:

„De exemplu, în căsătoria mea, eu aş zice că mă descurc bine. Pe de-o parte, am un soţ care este enervant de slab şi incredibil de frumos. Deci este clar că va trebui să îl îngraş. Şi cum vă spuneam, avem acei prieteni divorţaţi care în secret sau în subconştient încearcă să ne despartă. Aşa că trebuie să fim atenţi la asta. Şi ne place câte un cocktail sau două. Pe de altă parte, am o poză în care zâmbesc forţat. Şi de-asemenea soţul meu face multe prin casă. (...) Deci am toate aceste lucruri în favoarea mea. Dar, pentru orice eventualitate plănuiesc să mă străduiesc din greu să nu câştig un Oscar prea curând. Şi pentru binele relaţiei voastre, vă îndemn să faceţi la fel“.


Mai puteţi citi:
 

Cum se obţine, de fapt, succesul în viaţă. 7 reguli esenţiale dezvăluite de cei mai buni „antrenori ai minţii” din lume

95% din ceea ce realizezi e determinat de obiceiurile tale, de la ora la care te trezeşti dimineaţa, modul în care te organizezi până la când te aşezi în pat, spun studiile făcute de specialişti. Aceeaşi idee apare în cartea speaker-ilor motivaţionali Lorand Soares Szasz şi Brian Tracy, „Drumul tău către succes“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite