Clujul, ”capitala” filmului pentru zece zile. Ce puteţi vedea la TIFF 2015, cel mai mare festival de film din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul îşi aşteaptă cinefilii care, pentru zece zile, vor avea parte de un maraton de filme la ediţia a XIV-a a TIFF, cel mai mare festival de film din România. Deschiderea oficială va avea loc vineri seara, 29 mai, de la 20.45, în Piaţa Unirii, unde va fi proiectat filmul ”Poveşti trăsnite”, în regia lui Damián Szifron, peliculă nominalizată anul acesta la Oscar.

29 mai, ora 20.45, Piaţa Unirii. Cluj. Întâlnire cu TIFF 2015. Filmul care va deschide cele 10 zile de festival este ”Poveşti trăsnite/Relatos salvajes/Wild Tales”, în regia lui Damián Szifron, peliculă nominalizată anul acesta la Oscar. La Gala de deschidere, preşedintele festivalului Tudor Giurgiu va prezenta noile proiecte ale TIFF-ului: TIFF Campus - iniţiat deoarece Clujul este Capitala Europeană a Tineretului 2015, Cine-piscina - un mod inedit de a vedea filme.

223 de producţii din peste 60 de ţări şi circa 850 de invitaţi din ţară şi străinătate vor transforma Clujului în ”capitala” filmului pentru 10 zile.

Ce puteţi vedea la TIFF, potrivit site-ului festivalului:

TIFF Campus: În primul weekend de festival, TIFF se mută în mijlocul studenţilor, în Complexul Studenţesc Haşdeu, cu filme în aer liber, concerte şi petreceri, cu intrare liberă. Pe 29 mai, programul începe după ora 18.00 cu The Toasters, formaţie legendară de ska din America, apoi berlinezii explozivi de la RotFront. Pe 30 mai, va fi o seară electro-românească cu disco-ul întunecat al celor de la GOLAN şi cu breakbeat-urile ROA. În ultima zi se va auzi hip-hop alternativ de la Fantome, AFO (Aforic), CTC. Filmele proiectate aici, de la 21.45, îi vor încânta pe studenţi: vineri - Dyke Hard, o parodie SF punk muzicală delicioasă; sâmbătă - comedia neagră despre răzbunare Wild Tales; iar duminică, Dessau Dancers, despre istoria breakdance-ului în Germania de Est.

Weekend la Castel: TIFF se mută la Castelul Banffy de la Bonţida pe 30 şi 31 mai. Programul cuprinde ateliere, jocuri şi spectacole pentru copii, în fiecare zi, de la ora 12.00 până la 19.00. Trupa Compagnie des Quidams va prezenta aici varianta integrală a spectacolului lor „FierS à Cheval” - sâmbătă, de la 20:30. Savurosul show va fi urmat de premiera în România a unuia dintre cele mai aşteptate documentare ale anului: Kurt Cobain: Montage of Heck, în regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale. Francezii de la Zenzile vor acompania live capodopera Berlin: simfonia unui mare oraş (1927), duminică, de la 21.45.

EducaTIFF: Proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului. A şaptea ediţie EducaTIFF aduce la Cluj şase filme premiate la festivaluri internaţionale şi special alese pentru copii şi tineri. Importanţa educaţiei cinematografice şi necesitatea introducerii ei în şcolile din România vor fi pe agenda conferinţelor organizate pentru şi împreună cu profesorii clujeni. Prima proiecţie dn festival este Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken), o poveste despre gelozie, dragoste şi trădare adolescentină, spusă cu umor şi multă căldură – vineri, la 10.00, la Cinema Victoria. Tot vineri încep proiecţiile şi în locaţiile de tradiţie ale festivalului: Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cercul Militar, Cinema Mărăşti, Mănăştur Open Air şi Institutul Francez.

La Mănăştur Open Air, programul se va deschide vineri seară cu o poveste despre fotbal şi maturizare, El Cinco (r. Adrian Biniez), de la 22.00, iar la Cinema Mărăşti, cu Istoria fricii/ Historia del miedo (r. Benjamin Naishtat), de la 18.00.

Masterclass-urile TIFF 2015

4 şi 5 iunie, în Mansarda Napoca 15. Întâlnirile încep joi, 4 iunie, la ora 15.00, cu Clare Downs, scenaristă cu experienţă vastă în consultanţa pe scenarii şi ateliere de scenaristică, lector invitat la National Film and Television School şi De Montfort University, Marea Britanie.

Joi, ora 17.30 - publicul poate discuta cu Jon Reiss în cadrul masterclass-ului Connect with Audiences in the New Digital Landscape. Reiss este producător şi regizor de film documentar, catalogat de Variety drept unul dintre cei „10 regizori ai momentului, de urmărit”. 

Vineri, 5 iunie, ora 10.00 - Erik Svensson, tânăr regizor ale cărui prime două lungmetraje - Cineva ca tine / Must Have Been Love (2013) şi O noapte în Oslo / One Night in Oslo (2014) - fac parte din programul festivalului de anul acesta, este prezent la TIFF cu sprijinul Norwegian Film Institute.
 
Vineri, ora 12.00 - regizorul Mircea Daneliuc vine la TIFF pentru o rară întâlnire cu publicul, moderată de Tudor Giurgiu. Masterclass-ul face parte din retrospectiva dedicată cineastului, care mai cuprinde 11 lungmetraje, un scurtmetraj şi o expoziţie.

Vineri, ora 15.00 - Nastassja Kinski va destăinui din secretele actoriei şi din experienţa sa cu regizori ca Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau Paul Schrader. Actriţa va fi onorată anul acesta la TIFF cu Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale. Sesiunea va fi moderată de criticul şi jurnalistul Jay Weissberg, de la celebra publicaţie Variety. 

Vineir, ora 17.00 - Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy, închide seria discuţiilor. Masterclass-ul este prezentat cu sprijinul American Film Showcase şi va fi moderat de producătoarea şi regizoarea Oana Giurgiu. Wheeler participă în cadrul festivalului cu noul său documentar despre legendara înotătoare Diana Nyad, deţinătoare a unui record mondial - The Other Shore.

Programul complet al festivalului îl puteţi găsi pe www.tiff.ro. Biletele pot fi cumpărate online, de pe www.biletmaster.ro, şi de la casieriile TIFF.

Mai puteţi citi:

De la ghenă la muzeu. Unul dintre proiectele TIFF 2014: „Implică-te pentru a reda Clujului Depozitul de filme!“

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite