Cât costă o cununie religioasă în Cluj

Cât costă o cununie religioasă în Cluj

Cununie religioasă FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Mitropoliei Cluj spun că fiecare parohie îşi stabileşte taxa de cununie şi că în Cluj-Napoca ea nu depăşeşte 50 de lei şi se dă chitanţă. Cele mai căutate biserici pentru căsătorie sunt cele din centrul oraşului, inclusiv Catedrala Ortodoxă din Piaţa Avram Iancu.

Ştiri pe aceeaşi temă

O cununie religioasă costă oficial până în 50 de lei la Cluj-Napoca, iar „donaţiile“ naşilor sunt de la 100 de lei la bisericile de cartier şi dublu la bisericile din centru. Unii maeştri de ceremonii din Cluj spun că în oraş nu se dau chitanţe la „donaţiile“ naşilor şi că preţurile din municipiul Cluj-Napoca sunt mici comparativ cu cele din Bucureşti, adică nu ajung la „donaţii“ de 1000 de lei.

„Sunt şi preoţi care nu iau acele donaţii. De regulă, donaţiile naşilor la o biserică din centru sunt duble faţă de una de  cartier. Diferă în funcţie de condiţia socială a naşilor, de cât îşi permit aceştia să dea“, afirmă un maestru de ceremonii clujean.

„Catedrala Ortodoxă şi bisericile din centrul Clujului sunt cele mai căutate pentru oficierea de cununii religiose, deşi recomandăm mirilor să aleagă biserica din cartierul din care au crescut deoarece căsătoria e un moment şi din viaţa acelei comunităţi“, afirmă purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, preotul Bogdan Ivanov.

Potrivit acestuia, taxa de cununie e de 50 de lei la Catedrala Ortodoxă şi sub 50 de lei la bisericile de cartier ale Clujului, iar în preţ intră şi dascălul (cântăreţul), nu şi corul. „Dacă naşii doresc să lase o donaţie, este decizia lor“, adaugă Ivanov.

Iar naşii, „părinţii spirituali“ ai mirilor lasă, potrivit unor cupluri care s-au căsătorit anul trecut la Cluj-Napoca, câte 200 de lei pentru care au primit chitanţă.

Mai puteţi citi:

La Vaslui, cu cât biserica este mai titrată, cu atât cresc şi preţurile la serviciile religioase        

Între 50 şi 400 de lei, taxele pentru serviciile oficiate de slujitorii Domnului. Sărăcii sunt scutiţi de la plată        

Cât costă cununia religioasă la Arad       

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: