Liber. Vasile Gîdea, şeful Gărzii de Mediu, judecat pentru o fraudă de 140.000 de euro, a scăpat de închisoare

Liber. Vasile Gîdea, şeful Gărzii de Mediu, judecat pentru o fraudă de 140.000 de euro, a scăpat de închisoare

Vasile Gîdea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare Foto:I.S.

Comisarul-şef Vasile Gîdea, şeful Gărzii de Mediu, săltat de procurorii DNA pentru implicare într-un dosar de trafic de influenţă, alături de un poliţist de la Investigarea Fraudelor, a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, decizia Curţii de Apel Bucureşti, ce poate fi atatacă cu recurs, pronunţată în ţedinţă pulbică la 1 noiembrie, l-a făcut un om liber, scrie arenamedia. El fusese reţinut pe 12 septembrie şi, ulterior, arestat pentru fapte de corupţie. Vasile Gîdea a stat în arest aproximativ 2 luni. Şeful Gărzii de Mediu, Vasile Gîdea, a fost acuzat că ar fi ajutat un ofiţer de poliţie care ar fi cerut 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme ca să intervină pentru soluţionarea favorabilă a unui litigiu cu APIA.

Ofiţerul care a cerut mita

Anchetatorii spun că în perioada august-septembrie 2013, Stelică Tănase, ofiţer la Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins 140.000 de euro de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol. Bărbatul care l-a şi denunţat de poliţist a plătit în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro. Omul legii a promis în schimbul banilor că intervine pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi pentru a favoriza grupul de firme respectiv.

Subvenţie încasată ilegal

Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, spun anchetatorii, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, urmau să fie eliberate trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului.
În acestea se menţiona că firma nu are debite, astfel încâtsă obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul lui Vasile Gîdea. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărţite între Tănase , Gîdea, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct al APIA Călăraşi.

Suveica banilor

În aceeaşi perioadă, Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise, au anunţat procurorii DNA.

Vă recomandăm şi:

UPDATE Şeful Gărzii de Mediu a fost arestat. Vasile Gîdea şi un poliţist de la Fraude, anchetaţi pentru o şpagă de 140.000 de euro

VIDEO Europarlamentarul Adrian Severin, trimis în judecată pentru luare de mită: „Ştiu că am un deşert de traversat, istoria mă va absolvi“


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările