Avertizare de vreme rea. Ninsori viscolite şi polei în următoarele două zile

Avertizare de vreme rea. Ninsori viscolite şi polei în următoarele două zile

Ninsorile viscolite revin de sâmbătă seară Foto:Mediafax

Vremea rea se întoarce în Bărăgan. Ninsorile se instalează în Călăraşi, meteorologii anunţând déjà cod galben de polei pentru estul judeţului. De sâmbătă seară şi până luni noapte la ora 02.00, iarna revine în forţă.

 

“În intervalul menţionat va ninge, în general slab, dar pe arii extinse în Maramureş, Crişana, Transilvania şi Moldova şi local în Banat. În regiunile sudice la început vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza depunerile de polei, apoi va ninge pe arii restrânse, mai ales în Dobrogea şi estul Munteniei. Vântul se va intensifica temporar în toată ţara, cu viteze ce vor depăşi local 50 km/h, în special în sud-vest şi centru. În zona de munte, ninsorile, izolat mai însemnate cantitativ, vor fi temporar viscolite, iar rafalele de vânt vor avea peste 70...80 km/h”, au anunţat meteorologii.
 

Ianuarie, cea mai friguroasă lună

Luna ianuarie, spun meteorologii, este recunoscută în Bărăgan ca cea mai friguroasă din ultimii 40 de ani. În anul 1987 s-a bătut recordul ultimilor 40 de ani: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea.

Precipitaţii abundente

O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei. „ În unii ani activitatea intensă a ciclonilor mediteraneeni a determinat predominarea pe intervalele mai lungi de timp a circulaţiei aerului umed, rezultatul fiind, cantitaţi mari de precipitaţii“,  spun meteorologii. Anii cu temperatura medie cea mai scăzută, înregistrată în oraşul nostru au fost: 1985, 1987, 2006, 1996, 2004 şi 2010.   
 
Polei şi viscol

În anul 1985, în luna ianuarie, s-a consemnat o temperatură minimă absolută de minus 25 de grade Celsius, 9 zile cu polei şi 21 de zile de ger. În 1987 s-a bătut recordul: minus 26,9 grade Celsius, aproape întreaga lună a fost dominată de ger, iar în 9 zile a predominat poleiul.

 

Vă recomandăm şi:

Scăpăm de gerul năprasnic, dar se întorc ninsorile. Când începe să se încălzească

Oraşul Călăraşi, înghiţit de troiene în iarna anului 1954

Un copac smuls de viscol a căzut peste o maşină la Călăraşi. Două persoane au fost rănite

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările