VIDEO Satul Râmnicelu din judeţul Buzău a intrat în carantină. Localitatea este înconjurată de jandarmi şi poliţişti

VIDEO Satul Râmnicelu din judeţul Buzău a intrat în carantină. Localitatea este înconjurată de jandarmi şi poliţişti

După ce a fost depistat un focar de coronavirus, autorităţile buzoiene au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna buzoiană cu acelaşi nume, unde locuiesc aproximativ 3.000 de oameni. De la ora 4.00, în zori, efective impresionante de poliţişti şi jandarmi au format filtre pe drumurile care leagă satul de celelalte localităţi vecine şi patrulează permanent în jurul satului Râmnicelu.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În data de 3 mai 2020, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu, comuna Râmnicelu, a fost confirmat pozitiv cu infecţie cu noul Coronavirus, la Focşani, unde s-a prezentat pentru investigaţii medicale. 
 
Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanşată a identificat un număr de 6 contacţi, toţi provenind din aceeaşi familie. Au fost testaţi în data de 5 mai 2020 şi confirmaţi pozitiv în data de 7 mai 2020. Pacienţii au fost internaţi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.
 
Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacţilor. Determinat de existenţa unui focar familial format din 7 membri, s-a considerat necesar a se interveni şi a se depista clinic şi cu probe de laborator toţi contacţii direcţi susceptibili, prin recoltarea testelor şi stabilirea gradelor relaţionale. 
 
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai 2020, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor 7 persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză. 
 
Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuia să fie testaţi s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuţiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituţiei Prefectului, cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu. 
 
Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă. 
 
Luând în considerare propunerea DSP Buzău, prefectul judeţului Buzău, domnul Leonard Dimian, a convocat vineri seară Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău (CJCCI) pentru luarea tuturor măsurilor care se impun în această situaţie. Propunerea a fost dezbătută şi acceptată de membrii CJCCI. Ulterior, această propunere a fost transmisă către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.
 
Prefectul Leonard Dimian a convocat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, în cadrul căreia a fost adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în zona carantinată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările