Decăderea celei mai aglomerate zone comerciale braşovene din comunism. Cum vrea Primăria să o readucă la viaţă

Decăderea celei mai aglomerate zone comerciale braşovene din comunism. Cum vrea Primăria să o readucă la viaţă

Hala Star este pustie FOTO Ioan Buciumar

Cea mai aglomerată zonă comercială din Braşov în perioada comunistă, hala din magazinul Star, abia a reuşit să adune doi producători locali la un târg de sâmbătă

Ştiri pe aceeaşi temă

Hala Star din Braşov este un bun exemplu de funcţionare a legii cererii şi ofertei. Cunoscută drept piaţa cu cele mai mari preţuri din oraş, aceasta a pierdut clienţii, care au migrat spre alte pieţe. Treptat, vânzătorii nu şi-au mai acoperit cheltuielile şi au urmat şi ei acelaşi traseu. Cam la fel s-a întâmplat şi cu magazinul Star, care era plin de clienţi în perioada comunistă, însă numărul magazinelor din zonă este uriaş, iar clienţii s-au împărţit.
 
Acum, în fiecare sâmbătă, câţiva producători locali vin în hală cu produse tradiţionale, la un târg săptămânal. 
 
„Avem produse din lapte, brânzeturi pe care noi le producem, suntem direct producători, dar lumea nu mai cumpără, merge la market şi cumpără, nu mai vine în piaţă să cumpere. Au preţuri mai mari şi produsele numai din lapte nu sunt, dar lumea cumpără de la ei”, spune una din cele două producătoare locale prezente la târg. 
 
Femeia din Cristian e susţinută de vecina ei. „Piaţa e în faliment, goală, asta e praf, faliment. Sunt supermarket-uri la fiecare colţ de bloc şi chiar şi aici e un supermarket, în hală. Până nu se desfiinţează acestea, nu vom avea vânzare”, spune a doua femeie.    
 
„Sincer, nu se vrea asta, adevărul e că nu se vrea. Dacă s-ar vrea, ar merge. Piaţa asta a fost o piaţă frumoasă. Eu vin aici de nu ştiu câţi ani şi acum zece ani aici n-avea lumea loc, n-aveai loc să intri la o tarabă, n-aveai loc să intri, era plin”, spune singurul client din piaţă.
 
Municipalitatea încearcă acum să găsească o utilitate pentru hala şi tarabele exterioare de aici. 
 
„Din acest an am venit cu o ofertă pentru braşoveni, o ofertă care este valabilă în weekend. Serviciul de pieţe a făcut un parteneriat cu o asociaţie de producători locali, astfel încât în fiecare sâmbătă aceştia vin în în piaţa Star pentru a-şi expune şi vinde produsele”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
 
Pentru a face locul cât mai atractiv, tarifele de aici au fost reduse cu o treime, însă, cel puţin deocamdată, interesul este foarte mic. Primăria lucrează acum la un proiect de modernizare a pieţei agroalimentare. Într-o primă etapă se va face studiul de fezabilitate, după care urmează proiectarea şi execuţia. Municipalitatea speră ca, în câţiva ani, braşovenii să revină să cumpere produse agroalimentare din Piaţa Star. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările