ASF: Piaţa asigurărilor pe segmentul auto s-a stabilizat. Primii patru asigurători deţin cote de piaţă comparabile

0
0
insurance asigurare

Primele Brute Subscrise de societăţile de asigurare din România, în primele trei luni din 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieţei de asigurări din România,  în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut.

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viaţă au urcat cu 16,1%. Motorul pieţei continuă să rămână segmentul RCA, cu o creştere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei.

Creşteri importante au fost consemnate şi pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) şi al asigurărilor de incendiu şi calamităţi naturale (+11%).  

O evoluţie remarcabilă se poate constata şi în ceea ce priveşte nivelul de concurenţă din piaţă. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăţi de asigurare deţineau cote de piaţă comparabile, formate din două cifre. Diferenţa dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România şi locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale.

Prin comparaţie, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziţia şi a patra poziţie din top era o diferenţă de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA.

Pe această linie de asigurări, trei societăţi au cote de piaţă formate din două cifre, în timp ce alte trei societăţi controlează procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucători controlau 55,6% din piaţă, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalţi jucători având cote de piaţă neglijabile. 

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanţială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condiţiile în care principalii indicatori de solvabilitate şi lichiditate s-au îmbunătăţit. În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 şi 2,35 la finalul anului trecut. În acelaşi timp, ratele SCR şi MCR, care evidenţiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii pieţe, cu o creştere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

O îmbunătăţire considerabilă poate fi remarcată şi în ceea ce priveşte indicatorii de daunalitate: rata daunei şi rata combinată a daunei. Deşi rămâne supraunitară la nivel de piaţă, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăţi de daune şi cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câştigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice şi RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri