Zeci de hectare de vegetaţie şi o casă de locuit s-au făcut scrum. Ce recomandă pompierii
0Pompierii brăileni au intervenit de la începutul săptămânii la stingerea a 12 incendii, cauzele producerii acestora fiind focul lăsat nesupravegheat în spaţii deschise.
De la începutul saptămânii, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila au intervenit pentru lichidarea şi limitarea a 12 incendii.
Pompierii au intervenit la zece incendii de vegetaţie uscată în municipiul Brăila (două incendii), pe DE 584 – km 10 şi în localităţile Ianca, Vădeni, Spiru Haret, Ţepeş Vodă, Unirea, Salcia Tudor, Tufeşti, unde a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.
”Cauzele probabile care au dus la producerea celor nouă incendii au fost focul deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri neamenajate”, a declarat colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.
Pe 12 aprilie, un echipaj din cadrul Gărzii de intervenţie Făurei a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu de furaje la o gospodărie din localitatea Jirlău.
A ars o tonă de plante furajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise lăsat nesupravegheat.
În aceeaşi zi, la ora 20,00, trei echipaje de la Garda de intervenţie Însurăţei şi de la Punctul de Lucru Dudeşti au intervenit pentru lichidarea unui incendiu la o locuinţă de pe raza localităţii Roşiori. A ars o casă de locuit, cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, construită din paiantă şi plăci BCA.
Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurt circuit la instalaţia electrică a locuinţei. Nu s-au înregistrat victime.
Pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), pompierii recomandă luarea următoarele măsuri:
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;
– supravegherea permanentă a copiilor;
– fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.