PORTRET: Daniela Mihaela Militaru este specialistă în fonduri europene/Află de aici traseul ei profesional

Fost şef al Serviciului Fonduri Europene din cadrul CET Brăila, a intrat la APIA în 2007, ca simplu angajat, a dat concurs şi a ajuns director executiv, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Ştiri pe aceeaşi temă

După terminarea facultăţii, s-a angajat ca inginer la CET Brăila pentru ca mai apoi să ajungă şef Serviciu Fonduri Europene la CET, funcţie pe care a ocupat-o până în 2007.

Cât a lucrat la CET a urmat mai multe cursuri de specializare în elaborarea şi implementarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Unul dintre cele mai importante proiecte gestionate aici a fost cel de promovare a capitalului uman cu fonduri structurale.

„La acea vreme era un domeniu nou şi extrem de interesant, care m-a atras. Astfel am decis să urmez un nou drum în viaţă", îşi aminteşte Daniela Militaru.

În 2007 a intrat la APIA, timp de un an a ocupat funcţia de consilier superior I şi gestiona dosarele privind acordarea subvenţiilor pe suprafaţă.

În 2008, atunci când APIA a devenit centru cu personalitate juridică, a dat concurs şi a ocupat funcţia de director executiv pe care o deţine şi în prezent. S-a acomodat rapid cu munca de aici, fiind obişnuită să lucreze pe proiecte.

Îi place ceea ce face şi spune că rezultatele obţinute sunt un imbold pentru a continua munca aici. De aceea speră să obţină şi pe viitor rezultate la fel de bune ca cele obţinute de când se află la conducerea acestei instituţii.

"Centrul Judeţean Brăila s-a situate în ultimii doi ani în primele cinci la nivel naţional în ceea ce priveşte plata fermierilor", spune directorul, care crede că secretul reuşitei stă în munca de echipă.

„Nu se poate lucra bine decât într-o echipă sudată. Pot spune că funcţia de director pe care o ocup este o titulatură, iar pentru cei de aici sunt aceeaşi colegă ca în prima zi când am venit la APIA, de aceea relaţia mea cu ceilalţi este una de colegiaritate", mărturiseşte Daniela Militaru.

Muncă de echipă, rezultate garantate

Munca la APIA este de 18 ore din 24, iar responsabilitatea este enormă, mai ales că întregul colectiv autorizează dosare ale fermierilor de milioane de euro, acestea reprezentând subvenţii atât din bugetul UE, cât şi din bugetul naţional.

„Trebuie să fii la curent tot timpul cu politica agricolă gestionată de UE şi asta înseamnă să fii la curent cu noutăţile", explică femeia. De aceea, cel mai important lucru este în opinia Danielei Militaru dialogul cu fermierii.

„Trebuie să colaborăm permanent pentru că regulamentele europene se modifică sau apar altele, iar ei trebuie să aducă mai multe acte prin care să demonstreze eligibilitatea acelor dosare", explică directorul APIA.

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Care este cea mai mare realizare la APIA?

„Am reuşit să fac o echipă foarte bună cu colegii de aici, dar şi cu fermierii, în aceeaşi măsură. Avem o responsabilitate enormă, ne ocupăm de SC „3 Brazi", deţinătoarea celei mai mari suprafeţe agricole şi toate controalele trec pe la ei. Până acum nu au fost probleme şi sper ca nici pe viitor să nu avem surprize".

Care este cea mai mare dorinţă pentru următoarea perioadă?

„Îmi doresc mai multă linişte, având în vedere că a fost un an cu procese, pe care le-am câştigat. Contrar opiniei unora, nu fac altceva decât să-mi fac datoria faţă de colegi şi de fermieri".

Ce-i place

„Îmi place să lucrez cu oamenii, deoarece sunt o fire comunicativă. Lucrul cu publicul poate fi destul de dificil, intrăm în contact cu foarte mulţi oameni, din medii variate şi trebuie să-i ajuţi pe fiecare în parte să-şi rezolve problemele. Îmi place să mă implic", spune Daniela Militaru.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac zvonurile, bârfele, deşi am auzit multe lucruri neadevărate despre mine atunci când am dat concurs pentru această funcţie. Sper că am demonstrat contrariul, mai ales că rezultatele muncii mele se văd", a concluzionat interlocutoarea.

Profil

Născută. 13 iulie 1967, Brăila

Studii. Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică Secția Maşini Termice, Master SNSPA Bucureşti

Profesie. Inginer, director executiv Centrul Judeţean Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Brăila

Familie. Căsătorită, un copil

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările