Cu ce metode naturiste poate fi combătută insomnia şi când este cazul să mergem la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Persoanele care reuşesc cu greu să adoarmă pe timpul nopţii sau au un somn agitat, cu întreruperi, prea puţin odihnitor, se confruntă cu insomnia, o problemă ce poate fi asociată cu boli psihice, dar şi cu afecţiuni precum astmul bronşic, febră, boli de inimă.

De cele mai multe ori, insomnia e generată de un stil de viaţă inadecvat, în care predomină consumul excesiv de cofeină, lipsa exerciţiilor fizice, dependenţa de dispozitive electronice. Înlăturarea acestor factori poate fi suficientă pentru ameliorarea sau chiar eliminarea insomniei.

Uneori sunt necesare măsuri mai complexe, ce implică tratament medicamentos. Există, totuşi, şi remedii naturiste ce pot fi încercate înainte de a se ajunge la pastile recomandate de medic.

„Insomnia este apanajul stresului cotidian, iar primele măsuri ce trebuie luate pentru combaterea sa ţin de înlăturarea stărilor conflictuale sau discuţiilor în contradictoriu care ar putea să apară în familie, seara, după o zi de muncă încărcată. O atmosferă caldă, relaxată, contribuie mult la alungarea stresului. Apoi, înainte de culcare, putem folosi ceaiuri de tip sedativ, cum ar fi ceaiul de tei sau de muşeţel, îndulcite cu miere”, spune medicul generalist brăilean Marian Baciu.

Valeriana poate fi, de asemenea, folosită ca sedativ, deoarece are capacitatea de a îmbunătăţi calitatea somnului. Aceasta trebuie administrată, însă pentru o perioadă scurtă de timp. Unele persoane pot avea anumite efecte adverse, precum dureri de stomac, dureri de cap sau ameţeli dimineaţă, la trezire. Cei care iau valeriană nu trebuie să consume alcool sau să ia alte medicamente pentru somn.

Şi kava, o plantă din familia piperului, ajută la ameliorarea anxietăţii. Folosirea acesteia pe termen scurt este benefică pentru persoanele care suferă de anxietate uşoară sau moderată, însă, la fel ca în cazul valerianei, nu trebuie utilizată în combinaţie cu alcool. Totodată, este contraindicată administrarea concomitentă a unor medicamente pentru scăderea colesterolului sau a altora care sunt metabolizate la nivelul ficatului.

„Insomnia poate fi primul semn în debutul depresiei. De aceea, dacă schimbarea stilului de viaţă sau administrarea unor metode naturiste nu au efectul scontat, trebuie mers la un medicul psihiatru, pentru consult de specialitate şi tratament adecvat”, precizează Marian Baciu.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite