Botoşani: Avocaţii îi apără pe datorie pe criminali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii care nu-şi permit să plătească un avocat primesc asistenţă juridică din oficiu
Botoşănenii care nu-şi permit să plătească un avocat primesc asistenţă juridică din oficiu

Reprezentanţii Baroului au ameninţat că, dacă nu primesc banii, nu vor mai asigura asistenţă juridică în faţa instanţei.

În Baroul Botoşani sunt înscrişi 160 de avocaţi, dintre care cei mai mulţi sunt debutanţi. Pentru fiecare proces în care este desemnat din oficiu ca apărător, un avocat câştigă între 100 şi 500 de lei, în funcţie de complexitatea cauzei.

Conducerea Tribunalului susţine că, în cazul în care avocaţii ar refuza aceste oficii, întreaga activitate judecătorească ar fi blocată. „Norocul nostru este că am găsit tot timpul înţelegere la colegii noştri avocaţi şi că au acceptat să apere din oficiu părţile în procesele penale“, a spus Adrian Toporăscu, preşedintele Tribunalului.

„Este trist şi dureros“
Dacă avocaţii debutanţi trăiesc doar din aceste procese, cei cu experienţă consideră că oficiile nici nu ar trebui plătite de la stat. „Este trist şi dureros că unii colegi trăiesc doar din aceste procese. Pe de altă  parte consider că este obligaţia avocatului să acorde asistenţă juridică persoanelor care nu-şi permit acest lucru“, a spus avocatul Dinu Buceceanu.

Pentru a recupera banii restanţi, conducerea Baroului a înaintat în urmă cu două luni o adresă către  preşedintele Tribunalului prin care a avertizat că, în cazul în care nu-şi vor primi onorariile, niciun avocat nu se va mai prezenta în instanţă la procesele în care sunt desemnaţi ca apărători din oficiu.

„Am fost nevoiţi să înaintăm această adresă pentru că s-au adunat sume mari de bani. Sunt deja avocaţi, mai cu experienţă, care refuză aceste oficii tocmai din acest motiv“, a spus Irina Froicu, decanul Baroului Botoşani. 

Banii vin cu întârziere
În urma presiunilor făcute de avocaţi, Ministerul Justiţiei a trimis o parte din sumele restante. Ieri, au ajuns în conturile Tribunalului, special pentru plata avocaţilor, 68.600 de lei, sumă ce reprezintă onorariile restante pe lunile iulie, august şi septembrie.

„După cum se vede, criza a atins şi instanţele de judecată. De anul trecut ne confruntăm cu această problemă. Banii pentru onorariile apărătorilor din oficiu sunt alocaţi de Ministerul Justiţiei şi sunt viraţi tot timpul cu întârziere. Din păcate, pentru avocaţii mai tineri sunt singura sursă de venit“, a mai spus judecătorul Adrian Toporăscu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite