Biserică ctitorită de Ştefan cel Mare jefuită şi incendiată. Hoţii au furat o cruce de aproape 400 de ani şi alte lucruri de mare valoare

Biserică ctitorită de Ştefan cel Mare jefuită şi incendiată. Hoţii au furat o cruce de aproape 400 de ani şi alte lucruri de mare valoare

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Dorohoi a fost jefuită FOTO botosaninews.ro

O biserică ctitorită de Ştefan cel Mare în municipiul Dorohoi a fost jefuită. Hoţi au luat o cruce veche de aproape 400 de ani, un sfeşnic de 150 de ani vechime şi alte câteva icoane valoroase. Mai mult decât atât rău-făcătorii au încercat să incendieze biserica monument istoric.

Ştiri pe aceeaşi temă

O biserică monument istoric ctitorită de Ştefan cel Mare, acum 500 de ani în Dorohoi, judeţul Botoşani, a fost la un pas să fie distrusă. Iniţial a fost jefuită iar mai apoi pentru a-şi şterge urmele, hoţii au încercat să o incendieze. Din interiorul lăcaşului de cult au fost furate mai multe obiecte deosebit de vechi şi valoroase.

 
Biserica care a scăpat de furia tătarilor jefuită în 2017
 
Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din municipiul Dorohoi, este o bijuterie arhitectonică ctitorită de Ştefan cel Mare în 1495. Biserica are o pictură unicat, cu o reprezentare a Mariei Voichiţa, soţia voievodului în stilul Primăverii de Botticelli. Totodată pe zidurile interioare ale bisericii pictura deosebit de valoroasă păstrează în original chipurile familiei voievodului Ştefan cel Mare.
 
Biserica a scăpat de-a lungul timpului de jafurile tătarilor, fiind bine apărată. În interiorul bisericii se aflau şi obiecte foarte vechi şi valoroase. Tocmai de aceea, pe 7 decembrie biserica ştefaniană a căzut pradă hoţilor. Furtul a fost descoperit de un angajat al Bisericii care a văzut uşile masive ale lăcaşului de cult sparte cu brutalitate. 
 
Hoţii au furat piese de mare valoare
 
Totodată preotul paroh, care este şi protopop al Dorohoiului, Stelian Ciurciun a constatat că hoţii au sustras o cuce veche de aproape 400 de ani, mai precis din secolul al XVII lea, din argint şi care cântărea aproape un kilogram. Totodată lipsesc şi icoane de mare valoare dar şi un potir vechi de 140 de ani şi foarte valoros. Hoţii nu au iertat nici cutia milei. Pentru a-şi şterge urmele hoţii au încercat să incendieze biserica. Doar o minune a făcut ca focul să nu se propage fiind stins în ultima clipă. Poliţiştii investighează acest caz. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: