Povestea filosofului oier din Bistriţa. Ce instalaţie revoluţionară pentru industria laptelui a inventat la pensie profesorul care a trăit o viaţă în sfera abstractului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Cătineanu a inventat un sistem revoluţionar de sterilizare a laptelui FOTO: Bianca Sara
Petre Cătineanu a inventat un sistem revoluţionar de sterilizare a laptelui FOTO: Bianca Sara

Gospodăriile ţărăneşti din inima ţării ascund oameni de-a dreptul geniali. Este şi cazul profesorului de filosofie Petre Cătineanu care decenii întregi a predat în Ardan, un sătuc din Bistriţa-Năsăud. După ce a înfiinţat primul grup de producători din ţară, profesorul a inventat o instalaţie de sterilizat laptele revoluţionară, care se foloseşte de radiaţiile ultraviolete.

Petre Cătineanu are 66 de ani şi până anul trecut a fost profesor de filosofie în Ardan, un sat din Bistriţa-Năsăud. Printre specializările domnului profesor se numără însă şi calificarea de „inginer militar”, dar şi cea de crescător de animale, acesta având în bătătură nu mai puţin de 70 de oi. 

Ce îl diferenţiază pe Petre Cătineanu de ceilalţi profesori din zona rurală? Ei bine, profesorul de filosofie te întâmpină cu o sclipire în privire rar întâlnită. Când începe a-ţi povesti cu patos despre agricultură, despre strategii de dezvoltare rurală şi modalităţi de prelucrare a laptelui îţi dai seama că ai în faţă o adevărată enciclopedie ambulantă în ceea ce priveşte agricultura. 

Spune că vine de la ţară, aşa că agricultura a devenit în mod natural un al doilea „job”.  De altfel, mărturiseşte că toată viaţa a avut mai multe joburi, iar firea activă şi energică ne şi confirmă faptul că domnul Cătineanu nu poate sta locului, deşi nu mai este tocmai în floarea vârstei.

În 2007, Petre Cătineanu a pus pe picioare prima cooperaţie, primul grup de producători recunoscut la nivel naţional.

„Acest grup de producători s-a născut din necesitatea de a comercializa produsele şi a obţine un venit în gospodărie. Din 2007 de când a apărut grupul şi până acum numărul vacilor din localitate a crescut de patru ori, mai mult, în satele din zonă 80% dintre locuitori au accesat măsura 141 (sprijinirea fermelor agricole de subzistenţă),” precizează Petre Cătineanu.

Grupul de producători înfiinţat de profesor a început cu 140 de membri, ajungând la peste 450. Cei peste 450 de membri livrează anual peste un milion şi jumătate de litri de lapte. 

Au rezistat pe piaţă şi au reuşit chiar să dubleze preţul primit pe litrul de lapte, crescându-l de la 60 de bani la un leu şi 65 de bani datorită dotărilor. Cu bani de la stat şi din economii, fermierii au reuşit să achiziţioneze tancuri de răcire, au pus la punct un centru de colectare a laptelui şi un depozit pentru fructe. 

Au achiziţionat până şi o maşină pentru transportul laptelui la poarta fabricii şi au în construcţie o fabrică de lapte. Momentan, mare parte din laptele produs în Ardan ajunge la fabrica de telemea de la Ibăneşti, prima brânză românească recunoscută de UE. 

A făcut o instalaţie revoluţionară de sterilizare a laptelui

Momentan, cea mai folosită metodă de sterilizare a laptelui şi a produselor obţinute prin procesarea fructelor este prin încălzire. Problema care apare la această metodă de sterilizare, ne explică Petre Cătineanu, este faptul că sunt distruse toate bacteriile, până şi cele bune.

Aşa, în urmă cu trei ani, mânat de inventivitatea care-l caracterizează, dar şi de nevoile fermierilor pe care îi conduce încă din 2007, Petre Cătineanu, şi-a pus în cap să facă un sistem revoluţionar de sterilizare, care să nu distrugă şi bacteriile bune din lapte şi fructe. 

Invenţia de la Ardan, care încă nu are nume, practic sterilizează laptele, dar şi produsele din fructe cu ajutorul radiaţiilor ultraviolete. Instalaţia este formată dintr-un cărucior, o cuvă din inox, mai multe furtunuri, pompe care practic împinge laptele prin instalaţie şi lămpi cu ultaviolete. 

Laptele trece prin instalaţie, iar lămpile cu ultraviolete distrug doar bacteriile rele, sterilizându-l astfel şi făcându-l să reziste timp îndelungat. La fel se întâmplă şi cu siropurile din fructe sau sucurile. 

„Am pornit de la ideea că dacă am fructe şi lapte eco, de ce să îl „stric” prin încălzire?”, ne explică Petre Cătineanu cum s-a născut neobişnuita invenţie.     

Deocamdată profesorul este destul de secretos în ceea ce priveşte invenţia sa, urmând să o breveteze în 2016. Instalaţia, care a fost stricată de 15 ori şi refăcută până să funcţioneze ca un ceas elveţian, s-a ghidat după probele de laborator. După fiecare modificare făcută la instalaţie, profesorul lua probe din lapte şi le ducea la laborator să vadă dacă radiaţiile au reuşit să omoare bacteriile „rele”. 

Petre Cătineanu vrea să le pună la dispoziţia fermierilor din grupul condus de dânsul revoluţionara invenţie începând cu primăvara anului viitor. Construcţia instalaţiei, care poate fi urcată cu uşurinţă în vârful muntelui, la stână, costă în jur de 20.000 de lei. Cea pentru fructe este mai scumpă, pentru că este şi mai complicată. Preţul de producţie ajunge la 400.000 de lei. 

„Eu cred că acest sistem este o noutate în lume. Poate fi adaptat şi folosit şi în alte domenii de activitate, de exemplu se pot steriliza spitalele prin sistemul acesta. Pe noi ne va ajuta enorm la stână, pentru că dacă nu e sterilizat laptele nu poţi să menţi brânza un termen suficient de lung la maturat. Aşa că prin sistemul acesta „lucrează” doar bacteriile de care am eu nevoie”, completează profesorul. 

Vă mai recomandăm:

Minţi sclipitoare ale României. Proiectul revoluţionar al Alidei Timar-Gabor, finanţat cu 1,5 milioane de euro

Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur 

Fizicianul român care a revoluţionat lumea ştiinţei cercetează tehnologii de „Star Trek“: „În cel mult zece ani vom putea deveni invizibili“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite