Produsele lactate trebuie să indice procentul de lapte praf conţinut. Producătorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a produselor lactate va trebui să indice procentul de lapte praf pe care acestea le conţin. Aşa prevede un proiect de lege adoptat luni de Senat, care include şi sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru producătorii care nu respectă această regulă. For decizional este, însă, Camera Deputaţilor.

„Laptele proasptăt pentru consum, precum şi produsele lactate, destinate comercializării, care conţin lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinsă în sintagma <<Conţine lapte praf în proporţie de _%>>”, se arată în proiectul de lege aprobat de plenul Senatului cu 50 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.

Concret, proiectul de lege prevede că nerespectarea obligativităţii constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă, care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei. Sancţiunea este aplicată, potrivit documentului, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor.

Decizia de a face o astfel de precizare pe cutia de lapte şi pe produsele lactate a fost luată pe motiv că, de cele mai multe ori, consumatorul este păcălit prin utilizarea sintagmei „lapte de vacă”. „În majoritatea cazurilor, lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută”, conchid iniţiatorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite