Povestea clopotelor oraşului spusă de jurnaliştii bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii bistriţeni Nicoleta şi Gheorghe Cherecheşiu vor prezenta sâmbătă la Bistriţa documentarul „Clopotele oraşului". Filmul care are durata de o oră prezintă evoluţia turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa de la incendiul din 2008 şi până la inaugurarea ceasului din turn în iunie 2010.

Jurnalista bistriţeană Nicoleta Cherecheşiu, corespondentul TVR1 în judeţ este cea care a regizat, editat şi coordonat realizarea documentarului „Clopotele oraşului". Ideea realizării unui documentar a venit după ce şi-au dat seama că în trei ani au adunat foarte mult material. „Totul a pornit de la ştire. La fel ca toţi jurnaliştii am făcut şi noi ştiri cu incendiul care a afectat turnul Bisericii Evanghelice în 11 iunie 2008. Materialul a fost foarte consistent, iar în timp am continuat să realizăm materiale pe măsură ce se avansa cu lucrările", povesteşte jurnalista Nicoleta Cherecheşiu.

Reporter de televiziune de aproape 20 de ani, alături de soţul său, Gheorghe Cherecheşiu, cei doi au mai realizat şi alte documentare, dar niciunul de dimensiunea acestuia. „«Clopotele oraşului» are 59 de minute, şi cinci părţi. Ar mai putea fi continuat, dar produsul de acum este unul rotund, finit, a fost făcut despre ce a fost mai important", explică regizorul filmului.

Despe acţiune apropriu-zisă, autoarea spune că încearcă să treacă dincolo de ştirea efectivă. „Prin documentar, intenţia este de a trece dincolo de cifre, de cuantificări şi de a ajunge la felul în care teribilul eveniment i-a afectat pe oameni şi în primul rând pe preotul Parohiei Evanghelice din Bistriţa, personaj central şi narator al filmului. Povestea preotului se împleteşte cu cea a bisericii, a clopotelor şi a ceasului", spune Cherecheşiu.

Preotul Hans Dieter Krauss, preotul evanghelic din Bistriţa spune că realizarea acestui documentar l-a bucurat foarte mult. „Atunci când am început acest documentar am plecat de la ideea de a documenta toată lucrarea de la început. Astfel au început filmările, iar domnul Cherecheşiu a venit cu mine înclusiv în Germania atunci când au fost turnate actualele clopote la Passau, a filmat montarea lor, toate momentele importante. Eu am dat un interviu la sfârşitul lucrărilor, iar acesta a fost montat ca o naraţiunea peste imaginile care se derulează", povesteşte părintele Kreauss cum a contribuit el la realizarea acestui documentar atât de deosebit şi important pentru Bistriţa.

De remarcat este faptul că unele dintre imagini nu sunt filmate de Gheorghe Cherecheşiu ci de alţi reporteri din Bistriţa. „Multe dintre imaginile de la început cu incendiul în special sunt primite de la Mihai Leder sau de la Raluca Nechitii. Pot spune că acest documentar a fost o contribuţie generală a jurnaliştilor bistriţeni", susţine Nicoleta Cherecheşiu.

Documentarul „Clopotele oraşului" a fost înscris de realizatorii săi la mai multe festivaluri din ţară şi străinătate. „L-a înscris la Astra Film din Sibu, un festival la care mi-aş dori foarte mult să fim acceptaţi, nu doar pentru a căştiga ci pentru a avea şansa să ruleze într-un ciematograf. De asemenea l-am înscris la un festival din Spania şi unul din Germania, dar încă nu am primit raspunsurile privind acceptul", spune regizorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite