FOTO Magia Parcului Naţional Munţii Rodnei. De ce trebuie să vizitezi colţul de Rai al Carpaţilor măcar o dată în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Lazăr Ovidiu
FOTO: Lazăr Ovidiu

Peisajele îţi taie răsuflarea, covorul cu narcise, cascada spectaculoasă a cailor şi magia uneia dintre cele mai fascinante peşteri din Europa atrag turişti şi specialişti din întreaga lume, an de an. Iubitorii muntelui spun că e obligatorie o tură în Parcul Naţional Munţii Rodnei măcar o dată în viaţă.

Parcul Naţional  Munţii Rodnei este situat în nordul Carpaţilor Orietali, pe teritoriul a două judeţe, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Diversitatea geomorfologică şi pedoclimatică a acestor munţi a determinat apariţia unei mari bogăţii floristice, care a atras atenţia specialiştilor, în special a botaniştilor, din întreaga lume. 

Adevărul.ro vă prezintă o listă cu motive petru care trebuie neapărat să vizitaţi această zonă măcar o dată.

- Spectaculosul covor cu narcise. Parcul Naţional Munţii Rodnei ascunde, la 1600 de metri altitudine, un covor cu narcise. Platele sălbatice se întind pe 5 hectare şi pot fi admirate la sfârşitul lunii mai. Pentru a ajunge să admiraţi această splendoare trebuie să parcurgeţi un traseu de 11 kilometri, cu o dificultate medie, însă peisajul merită tot efortul.

image

- Cu mocăniţa pe Valea Vaserului. Situată pe teritoriul judeţului Maramureş, Valea Vaserului trebuie neapărat  vizitată dacă ajungeţi în această zonă. Vă stă la dispoziţie mocăniţa şi o rută de aproape 60 de kilometri, ultima cale ferată forestieră adevărată din întreaga Europa, care funcţionează cu abur. Linia te poartă într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser. Sigurii locuitori ai acestei zone sunt lupii şi urşii.

image

- Cascada Cailor. Tot pe teritoriul judeţului Maramureş, aproape de staţiunea Borşa, ne aşteaptă una dintre cele mai frumoase cascade din România, dar şi cea mai înaltă cădere de apă din ţară. Cascada formează mai multe trepte cu căderi succesive de zeci de metri, însumând în total, mai bine de 80 de metri.

- Peştera Tăuşoare şi misterele sale. Aceasta este situate în sud-vestul Munţilor Rodnei, la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Peştera, care este considerate cea mai adâncă din ţară, a fost descoperită în urmă cu jumătate de secol, în 1955, de către un învăţător. Printre fenomenele unice în România sau în ţară pe care le putem întâlni aici sunt „mirabilit-ul” şi „bilele de Tăuşoare”, nişte sfere de calcar, care reprezintă un fenomen nemaiîntâlnit în peşterile lumii. Galeriile sale se întind pe mai bine de 17.000 de metri. Acestea găzduiesc  4 feluri de lilieci. 

pestera tausoarelor 2

- Vă puteţi caza chiar în Parcul Naţional Munţii Rodnei, în Valea Vinului, singura localitate situată în parc. Aceasta este o localitate pitorească, fostă minieră, unde obişnuiau să-şi caute inspiraţia inclusiv Caragiale, Coşbuc sau Rebreanu. 

- Parcul Naţional Munţii Rodnei îşi merită şi numele de „tărâmul lacurilor”. În PNMR au fost identificate nu mai puţin de 67 de lacuri glaciare.

- Munţii Rodnei, casă pentru 650 de specii de fluturi, una chiar unică în România, şi pentru peste 150 de specii de păsări, unele protejate la nivel naţional şi european. 

- Cocoşul de munte, marmota, căprioara, nevăstuica sau bursucul preferă şi ele acest colţ de rai. În drumeţii puteţi chiar da nas în nas cu aceste animale. 

   

Vă mai recomandăm:

FOTO Povestea colţului de rai apărat şi ocrotit cu îndârjire de un biolog moroşan

10 lucruri fascinante despre Munţii Rodnei, raiul lacurilor din România şi locul unde vezi covorul cu narcise

Top zece motive pentru care trebuie să vizitaţi Peştera Tăuşoare. Nu rataţi bilele de calcar, un fenomen unic

„Minunile” din Munţii Rodnei care i-au atras, sute de ani, ca un magnet, pe cercetătorii din Austria şi SUA

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite