CJAS Bistriţa le impută datorii exorbitante avocaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul CJAS Szekely Vilhelm crede că legea îi obligă pe avocaţi să plătească
Directorul CJAS Szekely Vilhelm crede că legea îi obligă pe avocaţi să plătească

Oficialii de la CJAS  susţin că avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti au datorii care depăşesc 1,2 milioane de lei. Oamenii legii nu recunosc însă  debitele şi mulţi se luptă în instanţă pentru a scăpa de datoriile la sănătate. Unii au obţinut deja câştig de cauză.

După un control încrucişat cu inspectorii ANAF, oficialii CJAS Bistriţa-Năsăud au tras astăzi linia şi au aflat cât de mari ar fi  restanţele oamenilor legii: „avocaţii ne datorează 979 140 de lei, notarii au debite care însumate depăşesc 160 de mii de lei, iar executorii judecătoreşti din judeţ au şi ei în jur de 33 de mii de lei datorii neplătite la asigurările de sănătate" susţine  directorul CJAS Szekely Vilhelm. El spune că după acest ultim inventar instituţia pe care o conduce vrea cu orice preţ să recupereze datoriile, indiferent dacă pentru aceasta va trebui să angajeze executori judecătoreşti din alte judeţe sau dacă va ajunge la executarea de bunuri : „mulţi spun că au asigurări medicale private şi că nu au nevoie de asigurările de la stat.  Dar legea este lege, nici pe mine nu mă întreabă nimeni dacă vreau sau nu să plătesc, mi se reţine pe statul de plată, ca oricărui angajat ", se arată hotărât directorul CJAS Bistriţa-Năsăud, care va afişa inclusiv pe site-ul instituţiei, ultimele cifre ale datoriilor.

Datorie de 900 de mii sub semnul întrebării

Noile investigaţii ale celor de la CJAS au scos din scriptele ANAF o datorie uriaşă, de 897 de mii de lei care ar aparţine unei singure persoane, o avocată din Baroul Bistriţa, pierdută din evidenţe din 2005. „Am descoperit din evidenţele ANAF că doamna Cristiana Stalfort, avocat din Baroul Bistriţa are o datorie de 896.699 de lei. Doamna a plătit până în 2005, după care nu a mai făcut-o deloc", spune directorul Szekely, care nu exclude totuşi posibilitatea unei erori: „dacă a plătit în altă parte să vină cu chitanţa şi să demonstreze", mai spune acesta. Avocata Cristiana Stalfort nu a putut fi contactată pe telefonul personal, însă o secretară de la biroul Casei sale de Avocatură  din Bucureşti a precizat că este plecată din ţară. Potrivit tatălui avocatei, Ioan Someşan, şi el avocat, în Baroul Bistriţa, fiica sa lucrează împreună cu soţul din 2005 în Bucureşti şi plăteşte toate taxele în capitală: „de când s-au mutat acolo plătesc toate taxele în Bucureşti şi nu mai au nicio legătură cu Bistriţa". Directorul CJAS Bistriţa-Năsăud spune însă că nu prea are cum să afle dacă avocata a plătit asigurările de sănătate la Bucureşti: „softurile nu merg foarte bine acolo sunt mai multe sedii în Bucureşti, iar personalul este redus, dacă a plătit să aducă dovada“.

Instanţa are ultimul cuvânt

Majoritatea avocaţilor şi a  notarilor se judecă pentru datoriile pretinse de CJAS, iar unii au şi sentinţe favorabile. Avocatul Felicia Toma din Beclean avea anul trecut o datorie de 20 de mii de lei, iar ultimele date ale CJAS indică o datorie de aproape 34000 de lei. „Am cîştigat şi recursul, iar în 28 octombrie se judecă o contestaţie în anulare, dar nu red că au şanse să mai câştige, Instanţa a reţinut că eu nu am niciun contract cu Casa", explică avocata. Nici notarul Cătălin Dogaru, care ar avea potrivit CJAS o datorie de 157 de mii de lei nu va plăti: „Suntem în proces, aşteptăm soluţia", spune Dogaru.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite