Donaţii de tutun şi teama de infidelitate a soldaţilor de pe front. Ineditul celui de-al Doilea Război Mondial, în presa bistriţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: preluare Laurenţiu Grec
FOTO: preluare Laurenţiu Grec

Sute de pagini au dedicat jurnaliştii bistriţeni poveştilor de pe front şi situaţiei României şi a celorlalte state implicate în cel de-al Doilea Război Mondial. Printre acestea s-au strecurat în ziarele vremii şi câteva informaţii inedite: Societatea Femeilor Creştine solicita donarea de tutun pentru soldaţi, iar aceştia îşi manifestau teama de infidelitate în scrisorile trimise acasă.


„În bubuit de tun şi cadenţă de marş militar, bătrâna Europa tresare şi toate oasele fontierelor dintr-însa trosnesc lugubru. Toată lumea se întreabă, priveşte cu îngrijorare şi unii spun, crezând că au prins sensul semnului vremii: o lume nouă naşte,” aşa descriau jurnaliştii ziarului bistriţean „Săptămâna” cel de-al Doilea Război Mondial.

Alături de toate evenimentele cercetate şi consemnate de istorici presa vremii scoate în evidenţă şi lucruri mai puţin ştiute. Un exemplu în acest sens este strângerea de donaţii pentru soldaţii bistriţeni de pe front. Nimic deosebit până aici, doar că donaţiile nu vizau alimente sau alte bunuri, ci tutunul, un viciu intens condamnat în prezent.

Există dovezi că tutunul a început să fie cultivat în America acum 6.000 de ani înaintea erei noastre. Primul european care a adus dovezi despre practica exotică a fost Cristofor Columb în 1492. Europenii au început să cultive noua plantă pe la mijlocul secolului al XVI-lea.

În următorul secol, noua modă a prins rădăcini, iar fumatul pipei şi al trabucului a intrat în viaţa de toate zilele. Pe scară largă, ţigările au început să se fabrice pe la mijlocul anilor 1800.

Istoricii spun că după fiecare mare război fumatul se intensifica, asta şi pentru că era o practică destul de comuna ca guvernele să acorde soldaţilor raţii de tutun pe timp de război. Nevoia de tutun a soldaţilor pare să fie confirmată şi de un articol apărut în anul 1941 în ziarul bistriţean „Săptămâna”.

„Societatea Femeilor Creştine a lansat frumoasa iniţiativă de a colecta în zilele de  3 şi 4 februarie 1942 tutun şi ţigarete, cari să fie trimise şi predate soldaţilor noştri. Transmitem acest călduros apel şi rugăm pe fiecare fumător să doneze cantitatea de tutun sau ţigarete ce o fumează într-o zi, iar nefumătorii să cumpere aceeaşi cantitate”, scriau jurnaliştii bistriţeni.

Un alt lucru scos în evidenţă şi de ziarele vremii este gelozia care-i măcina pe soldaţii temători că soţiile ar putea călca strâmb cât timp se află pe front. Acest lucru poate fi observat şi într-o scrisoare trimisă de un soldat de pe front publicată de ziarul bistriţean:

„Tu soţie, gândeşte-te la cel care, pentru pacea şi fericirea ta, crivăţul aspru îi biciuieşte obrazul, iar gloanţele trimise de Satana îi caută inima care bate pentru tine. Tu, care în căminul cald nu eşti expusă atâtor suferinţe, gândeşte-te ca faptele tale să nu-mi biciuiască obrazul mai dureros ca crivăţul rusesc, iar bujorii copilaşilor noştri să nu fie pătaţi de necinstea ta,” spune în scrisoarea trimsă acasă soldatul S.B.

Vă mai recomandăm:

VIDEO DOCUMENT Cum i-a îngrozit pe români intrarea Armatei ungare în Bistriţa, în anii `40

O bistriţeancă a cerut statului o despăgubire de 100.000 de euro pentru trimiterea soţului său în lagărele URSS de acum 70 de ani

 

 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite