FOTO Trei biserici din Maramureş, adevărate bijuterii din lemn, sunt pregătite pentru a intra în Patrimoniul Mondial UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul ar mai putea avea incluse în patrimoniul mondial UNESCO alte trei biserici de lemn, pe lângă cele opt deja existente. Este vorba despre Biserica de la Coruia, Biserica din Călineşti şi Biserica de lemn Ieud Şes. Toate, spun specialiştii, sunt foarte importante din punct de vedere cultural şi religios.

Noi am propus mai multe monumente, dar UNESCO, deocamdată, a blocat totul. Ar putea fi incluse, pentru că s-au restaurat şi arată bine. Pe lista de aşteptare a lăcaşelor de cult care ar merita să intre în patrimoniul UNESCO ar fi biserica din Călineşti, o biserică în deal, care are pictură veche. 

Apoi, ar mai fi Ieud-Şes şi ne-am dori să intre pe acelaşi număr cu Biserica Ieud-Deal. Ar fi biserica din Coruia, restaurată şi perfectă, care nu are nimic construit în apropierea ei. Astea ar fi cam trei monumente care ar merita să intre în UNESCO”, a arătat directorul Direcţiei de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, pentru ”Adevarul”.  

Specialistul a mai adăugat că UNESCO are nişte criterii extrem de exigente: Se merge pe vechime, valoare arhitectonică, valoare istorică, contează şi împrejurimile, zona de protecţie a monumentului. Maramureşul nu prea poate ridica vocea, pentru că nu are drumuri, nu are condiţii europene pentru turişti”.  

Se speră ca o parte dintre aceste probleme ale bisericilor de lemn din judeţul Maramureş urmează să fie rezolvate odată cu implementarea proiectului privind circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, un proiect care se află în plină derulare. 

Dacă se termină acest proiect, atunci mai avem şanse să mai cerem şi alte biserici să intre în patrimoniul mondial. Problema este să putem menţine monumentele pe care le avem, ca să nu se degradeze. Nu sunt bani pentru restaurări. Banii de la Ministerul Culturii sunt tot mai puţini. Desele schimbări ale miniştrilor de la Cultură nu ne prea ajută. Vine un ministru nou, până se acomodează este schimbat. Nouă nu ne este convenabilă schimbarea deasă a Ministrului Culturii, pentru că lucrăm mai greoi”, a concluzionat Marchiş.   

Cele opt biserici de lemn din judeţul Maramureş care au fost introduse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999: sunt Biserica de lemn din Budeşti Josani, Budeşti, Biserica de lemn din Deseşti, Biserica de lemn din Bârsana, Biserica de lemn din Poienile Izei, Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud, Biserica de lemn din Şurdeşti, Biserica de lemn din Plopiş şi Biserica de lemn din Rogoz. 

Bisericile de lemn din Budesti Josani, Deseşti, Bârsana, Poienile Izei şi Ieud Deal  se află în Maramureşul istoric, cele de la Şurdeşti şi Plopiş sunt din vechea Ţară a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situată în Ţara Lăpuşului.

Sursa foto:ro.wikipedia.org

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite