VIDEO De ce să nu-ţi faci griji că robotul îţi va lua pâinea de la gură. 3 mituri false despre viitorul joburilor din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor înlocui maşinile oamenii? La această întrebare, economistul Daniel Susskind a răspuns într-o scurtă prelegere TED din Germania, la sfârşitul anului trecut.

Ce e clar e că vor fi schimbări semnificative. Ce nu e clar e cum vor fi acele schimbări, astfel îşi începe prelegerea la evenimentul TED din Germania, de la sfârşitul anului trecut, economistul Daniel Susskind.

Acestea este economist de profesie şi analizează impactul tehnologiei, în special al inteligenţei artificiale, asupra muncii şi societăţii. Predă şi face cercetare la Colegiul Balliol din cadrul Universităţii Oxford. Înainte a lucrat în Guvernul britanic drept consilier al premierului, potrivit paginii web a specialistului.

Cercetările sale arată că oamenii vor avea doar de beneficiat de pe urma dezvoltării inteligenţei artificiale. Ca să demonstreze acest lucru a exemplificat prin trei mituri false. Primul l-a numit „Mitul Terminatorului“. Acesta pleacă de la ideea că imaginea pe care o au oamenii despre roboţi e că o armată de maşini va veni la ei la job şi îi vor înlocui, idee formată din cărţi şi de la TV. „Da, maşinile înlocuiesc oamenii la anumite sarcini, dar nu sunt un substitut pentru fiinţele umane“, subliniază economistul britanic. Ca să se facă şi mai bine înţeles a dat un exemplu: un şofer de taxi foloseşte un computer de bord ca să ajungă pe o stradă necunoscută.

Al doilea mit existent despre roboţi este „Mitul inteligenţei“. Potrivit acestuia, maşinile copiază modul în care gândesc oamenii ca să-i depăşească şi să fie mai buni decât ei. Exemplul oferit de Daniel Susskind: cercetătorii de la Universitatea Standford au dezvoltat un sistem de inteligenţă artificială ce pune diagnostice nu copiind gândirea umană, ci rulând un algoritm de recunoaştere a tiparelor căutând asemănări între mii de cazuri medicale.

„Mitul superiorităţii“ este al treilea mit fals la care a apelat specialistul britanic în discursul său. Ca să-l demonteze, acesta susţine că cererea pentru rezolvarea de sarcini nu înseamnă muncă umană şi că oamenii nu au decât de beneficiat de pe urma faptului că roboţii vor prelua o parte din sarcini. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Papa Francisc, la prelegerile TED: „Viitorul umanităţii nu stă doar în mâinile politicienilor, a marilor lideri, a marilor companii“

 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite