40.0000 de teleormăneni poartă numele de Ştefan sau Ştefania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele de Ştefan sau Ştefania este des întânit în rândul locuitorilor judeţului Teleorman.  Aproximativ 40.000 dintre femeile şi bărbaţii din judeţ poartă aceste nume. Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Ştefan a fost primul din cei şapte diaconi, hirotoniţi de apostoli pentru a sluji bisericii.

Aproximativ 40.000 de teleormăneni poartă numele Sfântului Mucenic Ştefan, al cărui sobor este sărbătorit astăzi. În folclorul românesc, se spune că cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Tot astăzi se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

În unele zone din judeţ încă se mai prepară „Pâinicile lui Ştefan”. Acestea sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

Sfântul Ştefan a fost omorât cu pietre şi religia spune că , înainte de moarte, acesta la văzut pe Dumnezeu.

Redacţia cotidianului Adevărul Alexandria urează „La mulţi ani” tuturor sărbătoriţilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite