USL Alba se pregăteşte de „parlamentare“. Cine vrea să candideze în cele şapte colegii uninominale

USL Alba se pregăteşte de „parlamentare“. Cine vrea să candideze în cele şapte colegii uninominale

Ioan Dîrzu (PSD), Gheorghe Feneşer (PC) şi Teodor Atanasiu (PNL), trei dintre posibilii candidaţi ai USL

PNL şi PSD au dat startul candidaturilor în interiorul USL Alba pentru alegerile parlamentare. Sunt puse la bătaie cinci colegii la Camera Deputaţilor şi două colegii la Senat. Analiza este valabilă în condiţiile în care cele două partide vor merge împreună în alegerile pentru Parlament.

Ştiri pe aceeaşi temă

Singurul colegiu care nu intră la negociere este cel al deputatului Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba. Acesta va candida pentru un nou mandat în colegiul Cugir – Zlatna.

La Alba Iulia se preconizează o dispută între cele două partide, având în vedere că atât Călin Potor (PNL) cât şi Ovidiu Jidveian (PSD) vor să candideze la Camera Deputaţilor. Potor este actualul deputat în colegiul Alba Iulia, iar Jidveian este liderul organizaţiei municipale a PSD. După ce a ratat un post de secretar de stat, Ovidiu Jidveian nu mai vrea să rămână şi fără „fotoliul” de parlamentar. Jidveian mai are varianta colegiului Sebeş – Blaj, dar cu şanse mult mai mici de reuşită faţă de reşedinţa judeţului. În zona Sebeş – Blaj vrea să candideze şi fostul primar Mugurel Sârbu, cel care a iniţiat demersuri pentru a fi numit prefect de Alba.

Dacă obţin la negocieri colegiul Munţii Apuseni, liberalii l-ar putea ceda fostului premier Victor Ciorbea. Acesta doreşte o candidatură în această zonă unde a venit de mai multe ori pe parcursul campaniei pentru alegeri locale şi a susţinut candidaţii USL. Ciorbea este originar din comuna Ponor şi reprezintă gruparea din PNŢCD care a negociat şi a încheiat un protocol cu PNL. Contracandidatul lui Ciorbea de la PSD este consilierul judeţean Virgil Nariţa, fost primar la Roşia Montană. Nariţa s-ar „mulţumi”, probabil, şi cu candidatura la Senat.

Preşedintele PSD Alba Ioan Dârzu, rămas şi el fără funcţie în Guvern sau într-o agenţie a Executivului, vrea să candideze în colegiul Aiud – Ocna Mureş. PSD în prezent deputat aici în persoana lui Radu Coclici, care, într-o astfel de situaţia, ar trebui să îşi caute un alt colegiu. Liberalii mai vor să îl impună pe lista candidaţilor la „parlamentare”, cel mai probabil la Senat în colegiul Apuseni – Cugir – Alba Iulia, pe consilierul judeţean Mihai Nicuşor, administrator special la uzinele de armament din Cugir.

În aceste condiţii, PSD ar lua al doilea colegiu de la Senat. De la PSD i-am mai putea vedea candidaţi la Parlament pe consilierul judeţean Ioan Florea şi pe consilierul local Bogdan Medrea, doi dintre finanţatorii partidului. Este posibilă şi o candidatură din partea preşedintelul PC Alba, Gheorghe Feneşer, care în 2008 a candidat în colegiul din sudul judeţului, la Senat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările